O româncă s-a vindecat de COVID la 102 ani. „A început prin tuse seacă si frisoane”

O femeie din Constanța a învins coronavirusul la vârsta de 102 ani. Este printre cei mai vârstnici oameni din România și chiar din lume care s-au vindecat de boală.

Elena Cușa Anagnoste s-a născut în 1918, anul în care începea pandemia de gripă spaniolă, potrivit  Radio Constanţa , preluat de Antena 3. În primăvara acestui an urmează să împlinească 103 ani. Una dintre fiicele femeii povesteşte cum s-a a debutat boala mamei sale:

O româncă s-a vindecat de COVID la 102 ani. „A început prin tuse seacă si frisoane” 1

A început prin tuse seacă si frisoane. A stat acasă vreo săptămână, boala a înaintat, a fost la Urgență la Constanța și, de acolo, la Mangalia. În general, e o fire optimistă, a trecut prin multe în viață și boala a întărit-o mai tare.

La început și-a facut griji mai mult pentru fiul ei decât pentru ea. Tratamentul i-a priit, a stat două săptămâni și a venit acasă într-o stare bunicică. La Mangalia a fost foarte bine îngrijită“, spune Bela Marenca, fiica femeii.

Medicul Cristina Grădișteanu, de la Spitalul Municipal Mangalia, povesteşte, la rândul său:

Din fericire, nu avea patologii grave cunoscute. Și noi am fost emoționați și îngrijorați, dar, din fericire, lucrurile au evoluat favorabil. Dânsa aşa spunea, că nu se cunoaște cu alte boli, nu făcea tratamente acasă. Este un exemplu și ne-a dat curaj această evoluție a dânsei.

Sunt pacienți vârstnici care trec cu bine peste boală, așa cum sunt mai puțin vârstnici la care evoluția nu e cea dorită. Se pare că mai conteaza şi terenul genetic. Oricum, noi facem toate eforturile pentru toți pacienții nostri, indiferent de vârstă și patologii.”