Medicul Monica Pop, mesaj pentru negaționiști: „Bogdan Stanoevici s-a stins din cauza complicațiilor produse de forma gravă de COVID! Nu de altceva! Greșesc cei care spun că Bogdan s-a stins în urma unei infecții de spital”

Medicul Monica Pop, cunoscută pentru mesaje din zona gri coronavirus, transmite un mesaj celor care neagă și acum existența bolii, după moartea actorului Bogdan Stanoevici.

Lucian Mindruta: „Monica Pop, chiar ea? De necrezut. Dupa Teodosie, inca un negationist cedeaza. Frate, asta e sindromul Galilei!”

Medicul Monica Pop, mesaj pentru negaționiști: „Bogdan Stanoevici s-a stins din cauza complicațiilor produse de forma gravă de COVID! Nu de altceva! Greșesc cei care spun că Bogdan s-a stins în urma unei infecții de spital” 1

Monica Pop: „Bogdan s-a stins din cauza complicațiilor produse de forma gravă de COVID! Nu de altceva! Greșesc cei care spun, din rea-voință, că Bogdan s-a stins în urma unei infecții de spital. Nici vorbă!

Medicul Monica Pop, mesaj pentru negaționiști: „Bogdan Stanoevici s-a stins din cauza complicațiilor produse de forma gravă de COVID! Nu de altceva! Greșesc cei care spun că Bogdan s-a stins în urma unei infecții de spital” 2

A avut una digestivă la început, dar s-a vindecat! Spun așa cei care neagă boala și metodele profilactice. Se negativase și la COVID de o lună dar boala a produs sechele pulmonare grave. Medicii anesteziști și nu numai au făcut imposibilul pentru a-l salva. Însă, nu e posibil întotdeauna, din păcate!”

​SARS COV-2 poate avea un impact puternic asupra organismului celui infectat. Dr. Alina Stanca, medic primar pneumolog la MedLife, explică modalitățile prin care virusul afectează plămânii bolnavului.

„Există trei faze ale bolii. Prima este faza răspunsului viral, unde, după ce virusul pătrunde în tractul respirator, se multiplică. Urmează o perioadă de incubație de 5-7, până la maximum 14 zile, după care apar simptomele specifice, întâlnite în orice infecție respiratorie.

În faza a doua, intervin mecanismele de apărare din partea gazdei. Dacă acestea sunt depășite, virusul pătrunde în organism, în circulația sistemică, și afectează mai multe organe, printre care și plămânii, cu apariția pneumoniei COVID.

Faza a treia este faza de hiper-inflamație, așa numita furtună citokinică, în care evoluția este spre sindromul de detresă respiratorie, insuficiență respiratorie, insuficiență cardiacă și șoc”, precizează medicul Alina Stanca.

Mecanismele prin care infecția cu SARS COV-2 produce leziuni pulmonare sunt parțial cunoscute, dar sunt incriminați mai mulți factori:

• furtuna citokinică,
• toxicitatea pulmonară indusă de medicamente,
• presiunile respiratorii înalte și injuria pulmonară acută indusă de hiperoxia asociată ventilației mecanice.

Așa cum precizează și Alina Stanca, la acest moment, consecințele pe termen lung ale COVID-19 sunt doar speculative, fiind nevoie de studii prospective.