Marius Geanta: „Valul 3 – întrebarea nu este dacă, ci când va începe si in România. Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum”

Marius Geanta, președinte la Centrul pentru Inovație în Medicină, atrage atenția asupra valului trei al pandemiei care face ravagii în Vestul Europei. Autoritățile române anunță tot felul de măsuri ridicare a restricțiilor.

Marius Geanta:Valul 3 – intrebarea nu este daca, ci cand va incepe si in Romania. Tulpina B.1.1.7 este deja dominanta in Marea Britanie, Israel si Irlanda si se coreleaza cu explozia numarului de cazuri diagnosticate in ultima luna – efectele lockdown-ului incep sa se vada, de cateva zile trendul pare ca se inverseaza.

Marius Geanta: „Valul 3 - întrebarea nu este dacă, ci când va începe si in România. Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum” 1

Portugalia este acum tara cu cea mai mare crestere zilnica a numarului de cazuri de Covid-19, tot ca urmare a raspandirii B.1.1.7 (Portugalia nu secventiaza in masa, dar utilizeaza o metoda indirecta, bazata pe analiza tuturor datelor din testele PCR, la nivel national).

Danemarca, in schimb, realizeaza secventierea genomica pentru toate cazurile pozitive de Covid-19 si reuseste sa tina lucrurile sub control, pana acum.
Toate aceste date ne arata ca este o chestiune de timp pana cand noua tulpina, B1.1.7, va deveni majoritara in toate Statele Membre UE, pe fondul liberei circulatii a persoanelor si a interventiilor neuniforme si necoordonate de sanatate publica luate de fiecare tara.

Transmitandu-se cu 30-50% mai repede, tulpina B.1.1.7 va infecta din ce in ce mai multe persoane – proportional, un numar mai mare de bolnavi vor avea nevoie de spitalizare, de internare la ATI si, din pacate, vor fi mai multe decese.

Impactul B1.1.7 asupra sistemului de sanatate va creste exponential – este o situatie mai complicata decat daca tulpina ar determina forme mai grave de boala. Date din Marea Britanie, inca limitate, arata ca B.1.1.7 ar putea determina si cresterea directa a mortalitatii, aspect care ar complica suplimentar situatia.

Momentul in care tulpina B.1.1.7 putea fi stopata a fost depasit si ne aflam in situatia de transmitere comunitara, in care trebuie luate in calcul masuri eficiente si precise de limitare a impactului valului 3 al pandemiei.
Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum”.

Jurnalista Emanuela Schweninger: „Noua tulpină identificată în Marea Britanie e cu 56% mai contagioasă și ar putea fi cu 30% mai mortală decât forma inițială
În UK, noua tulpină a dus la o triplare a nr de cazuri și s-a impus o a treia carantină. Se ia în calcul chiar închiderea totală a granițelor. Iar miercuri a fost raportat cel mai mare nr de decese de la începutul pandemiei: 1820

Răzvan Cherecheș: Nu am niciun motiv să cred că nu… dacă nu se are grijă, nu vom ajunge exact în situația în care e Marea Britanie
Sistemul nostru sanitar ar face față?

Acum știți cum e, dacă tot ce ai e o Dacie 1300, mașina aia o să facă față atât cât face față. O să fie oameni care nu vor avea acces la secții de terapie intensivă