Declaratii. Medicul Virgil Musta, despre ivermectină ca tratament pentru COVID: “Eficiența maximă este în faza inițială a bolii”

Dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a vorbit despre ivermectină, medicamentul despre are unii medici susțin că ar fi eficient în tratamentul anti-Covid, deși se folosește cu precădere în uz veterinar.

“Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii. Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Declaratii. Medicul Virgil Musta, despre ivermectină ca tratament pentru COVID: "Eficiența maximă este în faza inițială a bolii" 1

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite”, a declarat medicul, citat de observatornews.ro.

În ţara noastră nu există medicamentul de uz uman avizat, a precizat specialistul.

“La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni. Trebuie mai întâi avizat, iar mai apoi folosit în studii clinice”, a mai spus Virgil Musta.