CCR a decis: Majorarea pensiilor cu 40% este constituțională. Legea merge la Klaus Iohannis promulgare

CCR a destabilizat astăzi bugetul României după ce a decis că este constituțională creșterea punctului de pensie cu 40% fără să fie indicată și sursa de finanțare.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, anunță spotmedia.ro.

CCR a decis: Majorarea pensiilor cu 40% este constituțională. Legea merge la Klaus Iohannis promulgare 1

Practic, majorarea pensiilor cu 40% este constituțională, transmit televiziunile de știri. Așadar, prin această decizie, majorarea pensiilor trebuie să fie aplicată.

Acum, legea urmează să ajungă la promulgare, pe masa președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului poate ataca și el legea la CCR sau o poate retrimite în Parlament.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul.

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii „nu au identificat sursele clare de finanţare” a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.