Alexandru Rafila, despre efectele severe ale Ivermectinei: Provoacă grețuri, vărsături, confuzie şi hepatită

Farmaciile veterinare din România au fost luate cu asalt după ce s-a zvonit că Ivermectina, medicamentul folosit în tratamentul animalelor, ar fi bun în tratarea coronavirusului. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, încearcă să-i potoloească, fără succes.

Alexandru Rafila a precizat că nu există aprobarea pentru prevenirea sau tratamentul infecției cu COVID-19 cu Ivermectină. „E ceea ce spune FDA, nu spun eu. Nu există aprobarea pentru prevenirea sau tratamentul infecției cu COVID-19 cu Ivermectină.

Alexandru Rafila, despre efectele severe ale Ivermectinei: Provoacă grețuri, vărsături, confuzie şi hepatită 1

Care este pericolul pentru oameni ca să ia Ivermectină? Unul dintre efectele adverse care sunt asociate Ivermectinei includ: erupție cutanată, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, umflarea feței, efecte neurologice adverse, confuzie, parestezii, scăderea presiunii arteriale și hepatită.

Asta spune agenția din Statele Unite referitor la utilizarea la om a acestui produs în legătură cu infecția COVID”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Libertatea.

Medicii din România nu pot să prescrie acest medicament dintr-un motiv foarte simplu: el nu se găsește în farmaciile de uz uman, decât dacă un medic veterinar prescrie unei persoane acest produs și lucrul acesta este imposibil, pentru că un medic veterinar nu are drept de practică în medicina umană”, a mai spus Alexandru Rafila.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis că toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale şi trebuie folosite doar sub supravegherea medicilor veterinari.

”În ceea ce priveşte utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane”, a mai precizat ANSVSA.