Alexandra: „În plin Covid, mi-am pierdut vederea la ochiul stang. Da, brusc, negru in fata ochiului, asa m-am trezit. Intr-o zi de duminica…nu m-a primit nimeni la spital de stat”

O profesoară de franceză povestește experiență acută cu spitalele de stat după ce și-a pierdut vederea la ochiul stâng, in plină pandemie de Covid. Acum ar vrea să se vaccineze dar statul român nu-i permite.

Alexandra Chirea: „Lucrurile merg mult, mult mai bine decat mi-am imaginat. O sa o iau cu inceputul, ca sa fie clar pentru toata lumea. In primavara, in plin Covid, mi-am pierdut vederea la ochiul stang.

Alexandra: „În plin Covid, mi-am pierdut vederea la ochiul stang. Da, brusc, negru in fata ochiului, asa m-am trezit. Intr-o zi de duminica...nu m-a primit nimeni la spital de stat” 1

Da, brusc, negru in fata ochiului, asa m-am trezit. Intr-o zi de duminica, fix dinaintea Pastelui. Am mers la spitalul de oftalmologie, la urgente, si mi s-a spus ca nu e de la ochi.

Dar de la ce? Rezidentul, scarbit, zice, nu stiu, de la cap, un RMN ar trebui, vreo alta boala… si zice sa plec acasa, sa ma duc la neurolog. Fac ochii cat cepele, ca doar om sunt, si zic unde ma trimiti, domne, acasa?

Vreau sa ma vada doctorul de garda, ala primar, ce-o fi el. Vine doctorul care se doveste a fi si salvarea mea ca sa mai pot vedea lumea, ma baga pe Medrol pe vena 3 zile.

Fara el, astazi, nu as mai fi vazut niciodata cu ochiul stang. Mi-a explicat ca, cel mai probabil, e o boala autoimuna. Dupa prima perfuzie, a doua zi, ma intorc la spital pentru a doua, fericita, iar domnul doctor zice “vedeti cu el?!”. Io, na, nu cred ca imi dadusem seama cat de grav e si zic “da, nu in totalitate, dar mult mai bine.”

Omul ala era doctor. Da’ doctor, nene. S-a luminat la fata, i s-au luminat ochii si a zis “ma bucur asa de tare, erau sanse mici, nervul era afectat.”

In fine, sa trecem peste treaba lacrimogena, am ramas cu o pata mica, dar pot sa vad clar de tot neregulile si sa le numesc in continuare, stati linistiti. Bun, si d-aici incepe calvarul cetateanului bolnav cu sistemul bolnav. Ca sa afli ce boala autoimuna ai, faci teste pe banda rulanta.

Ma, si faci, faci, ies pozitive, da’ nu iti spune exact la ce pozitiv, pozitiv la autoimune. Mai faci unul, si inca unul, si inca unul, pentru ca, in final, sa te decizi asupra unei boli fara siguranta ca ai nimerit-o.

Reumatologia e o chestie foarte desteapta, ca in Doctor House mi s-a parut. Dar toate astea le-am facut pe banii mei, pentru ca statul roman nu m-a primit in spital, pentru ca nu am fost o urgenta.

Am incercat 2 luni, saptamana de saptamana, sa ajung la diversi doctori de la stat, sa ma internez la Cantacuzino, la Spitalul Clinic Sfanta Maria, am facut anamneze prin telefon, dar tot in privat mi-am rezolvat problema, nu pentru ca asa am dorit, ci pentru ca nu m-a primit nimeni la stat.

Se pare ca lucrurile n-au ramas asa, statul trebuia sa se razbune. Dupa ce am platit TOATE analizele si consultatiile in privat, obligata fiind de statul roman care sustinea ca nu e urgenta faptul ca imi pierd vederea, acum nu ma pot vaccina, ca nu imi recunoaste boala cronica. Cum de ce? Pentru ca m-am dus la privat, ma!