Alertă în Norvegia. Autoritățile consideră vaccinul anti-COVID prea periculos pentru bătrâni, după 29 de decese suspecte

Autoritățile din Norvegia sunt în alertă după ce 29 de persoane de peste 75 de ani, care au primit prima doză de vaccin anti-Covid, au decedat.

Până vineri, Pfizer/BioNTech era singurul vaccin accesibil în Norvegia. “Toate decesele sunt legate de acest vaccin”, a transmis, sâmbătă, Agenţia Medicamentelor din Norvegia, potrivit stiripesurse.ro.

Alertă în Norvegia. Autoritățile consideră vaccinul anti-COVID prea periculos pentru bătrâni, după 29 de decese suspecte 1

“Sunt 13 decese confirmate şi ar mai fi alte 16 pentru care se fac investigaţii”, a adăugat agenţia.

Toţi cei care au murit aveau şi alte probleme medicale grave. “Majoritatea oamenilor au avut efectele adverse anticipate la vaccin, precum greaţă şi vomă, febră, reacţii locale şi înrăutăţirea stării generale”.

Ceea ce s-a întâmplat acum în Norvegia le-a determinat pe autorităţi să afirme că vaccinurile anti-Covid ar fi prea riscante pentru persoanele în vârstă sau cu boli în fază terminală, aceasta fiind cea mai precaută afirmaţie a unei autorităţi europene în sănătate.

Institutul norvegian de sănătate publică a apreciat că “pentru cei suferinzi, chiar şi cele mai slabe efecte adverse pot avea consecinţe serioase. Pentru cei cu speranţă de viaţă redusă, vaccinul este irelevant”.

Pfizer şi BioNTech colaborează cu autorităţile din Norvegia pentru investigarea deceselor, a precizat producătorul american, adăugând că autoritatea de reglementare din această ţară a stabilit că “numărul de astfel de incidente nu este până în prezent alarmant şi se află în parametrii anticipaţi”, a afirmat Pfizer.

“Ştim că decese au mai fost înregistrate şi în alte ţări, dar nu avem datele complete”, a spus Agenţia. “Există diferenţe între ţări cu privire la persoanele care au prioritate la vaccinare, iar acest lucru va afecta rapoartele cu privire la efectele secundare, inclusiv numărul de morţi”.