Românul care s-a reîntors acasă si a transformat satul natal într-un mic paradis. A muncit în America, apoi a cumpărat satul copilăriei, pustiit

Iulian Docea a revenit în România după ce a muncit 15 ani în străinătate și a cumpărat satul copilăriei.

Bărbatul a cumpărat mai multe locuinţe vechi, părăsite şi a început să le renoveze. Iulian Docea locuieşte în Rachiş, un sătuc pierdut pe o vale din Apuseni, parte componentă a comunei Mirăslău. La momentul la care s-a întors în ţară, după ce a munict 15 ani în străinătate, la Rachiş mai erau doi locuitori, scrie adevarul.ro.

Românul care s-a reîntors acasă si a transformat satul natal într-un mic paradis. A muncit în America, apoi a cumpărat satul copilăriei, pustiit 1

Iulian a stat 15 ani departe de casă, în Spania şi Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. A reuşit să refacă opt case în stil tradiţional, una dintre acestea fiind cea a bunicii lui. La toate casele pe care le renovează păstrează pe cât se poate elementele tradiţionale din trecut.

”Când sunt aici mă detaşez total de tot ce înseamnă civilizaţie, probleme, stres, uit noţiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decât să-mi regăsesc locurile unde am copilărit cândva”, astfel explică acesta decizia de a reduce la viaţă satul bunicilor său. Acesta s-a mutat la Rachiş împreună cu soţia şi cele două fiice.

Românul care s-a reîntors acasă si a transformat satul natal într-un mic paradis. A muncit în America, apoi a cumpărat satul copilăriei, pustiit 2

“Locul în sine are un aer aparte, îţi dă linişte, îţi dă pace, îţi dă bucuria de a te trezi dimineaţă. Nu am mai trăit asta de mult, cel puţin nu în civilizaţie”, afirmă el. Familia Docea speră să atragă cât mai mulţi vizitatori în zonă. Sunt în căutare de persoane care ar dori să muncească la întreţinerea acestui loc. Are o fermă de cai şi creşte şi bivoli, acesta fiind unul dintre puţinele locuri din România unde mai sunt astfel de animale.

Bărbatul a reuşit să construiască şi o biserică în sat. A ridcat-o în memoria şi cinstea bunicilor săi, exact pe locul unde bunicul să obişunia să se odihnească sau să ”bată” coasa.

Românul care s-a reîntors acasă si a transformat satul natal într-un mic paradis. A muncit în America, apoi a cumpărat satul copilăriei, pustiit 3 Românul care s-a reîntors acasă si a transformat satul natal într-un mic paradis. A muncit în America, apoi a cumpărat satul copilăriei, pustiit 4

Cătunul se află situată într-o depresiune la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, formată de pârâul care o străbate între dealuri împădurite şi care îi poartă numele, în apropiere de rezervaţiile naturale „Cheile Vălişoarei”, „Cheile Plaiului” şi „Cheile Siloşului”. Se ajunge aici pe drumul comunal 81, care ”pleacă” din DN1, în zona Mirăslău, până la Lopadea Veche. De aici, drumul continuă spre Rachiş, prin peisajul spectaculos al Munţilor Apuseni.