Persoane predipuse la AVC. Atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători! Neurologul Răzvan Radu: “Dacă mai stropim totul cu mult alcool şi fumăm e mai rău”

Persoanele predispuse la accident vascular cerebral (AVC) trebuie să fie foarte atente la ce mănâncă de sărbători.

Potrivit neurologului Răzvan Radu, există peste „100 de cauze cunoscute care duc la apariţia unui accident vascular cerebral, dar de obicei e vorba de factori de risc cardiovasculari sau de nerespectarea unui stil de viaţă sănătos şi cu afecţiuni ale vaselor de sânge şi ale inimii, care se şi suprapun”.

Persoane predipuse la AVC. Atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători! Neurologul Răzvan Radu: "Dacă mai stropim totul cu mult alcool şi fumăm e mai rău" 1

Partea bună este că putem vorbi de prevenţie în asemenea cazuri. “Se spune că aproximativ 80% din accidentele vasculare cebrale sunt prevenibile”, a spus medicul neurolog Răzvan Radu, la Antena 3.

Cei predispuşi la AVC sunt persoanele cu boli cardiovasculare, cu dislipidemie, cei sedentari, dar şi cei care au o dietă plină de grăsimi şi sare, care duce la ateroscleroză sau hipertensiune arterială.

“Dacă mai stropim totul cu mult alcool şi fumăm e mai rău”, atenţionează medicul, care aminteşte că se apropie sărbătorile de iarnă, când românii mănâncă gras.

În plus, principialul factor de risc pentru un AVC este să ai un AVC în antecedent. De aceea, primul accident accident vascular este indicat să ai un stil de viaţă sănătos şi să urmezi recomandările medicilor.