El este Mihai Bica, primul român care a terminat Medicina la Cambridge. S-a întors să ajute pacienţii din ţara natală

Mihai Teodor Bica este primul român care a terminat Medicina la Cambridge. S-a întors în România, după ce şi-a pierdut bunica, şi salvează vieţi cu gândul la ea.

„Am luat decizia de a mă întoarce când am avut o dramă în familie. A murit bunica mea, de care eram foarte apropiat, și mi-a cântărit mult lucrul acesta. Nu am putut să mă duc la vremea aia la înmormântare și cumva lucrul acesta a rămas cu mine atunci”, a declarat acesta pentru observatornews.ro.

El este Mihai Bica, primul român care a terminat Medicina la Cambridge. S-a întors să ajute pacienţii din ţara natală 1

De la începutul anului, e rezident la Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu.

Mihai Teodor Bica, medic rezident: În România, ca doctor, trebuie să depui un efort deosebit pentru a obține lucruri de care pacientul ar trebui să beneficieze în mod obișnuit. Dacă tu ca doctor nu te zbați pentru pacient să-i obții investigații, să-i obții analize, să-i obții tratament în primul rând, atunci rezultatul n-are cum să fie bun.

România l-a învățat repede că asta e principala calitate a unui medic aici: să încerce în permanență să miște sistemul. Și să nu cedeze în fața lipsurilor.

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Când mă gândesc la un pacient, mă gândesc la o persoană cunoscută. Spun că putea fi bunica mea, putea fi bunicul meu. Și dacă am vreo secundă vreo idee, dacă să-i mai fac ceva, dacă să nu-i fac, mă gândesc că dacă era bunica mea, atunci nu merita tot ce am mai bun?

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în țara noastră – fiind motivul a 6 din 10 decese. Cu asemenea cifre negre luptă el și ar mai avea nevoie de arme. Cum ar fi un ecograf portabil, de buzunar.

Mihai Teodor Bica, medic rezident: Merg cu el la patul pacientului, practic. Spitalele din România nu sunt dotate cu aşa ceva, nu există aşa ceva.