„Tinerii din România cu vârste sub 18 ani nu vor fi vaccinați anti-COVID”. Explicații medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare privind combaterea infecției cu SARS-CoV-2

În România se tot fac liste cu cei prioritari pentru vaccinare. Este sigur că două categorii nu vor primi vaccinul: Tinerii cu vârste sub 18 ani și persoanele cu boli cronice grave si in stadii terminale. Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare privind combaterea infecției cu SARS-CoV-2.

Motivul invocat de specialisti este ca nu exista studii certe cu privire la aceste categorii de varsta efectuate de companiile care dezvolta un vaccin care sa combata infectia provocata de noul coronavirus. Acesta sustine ca, daca populatia va accepta vaccinul, cel mai probabil dupa jumatatea anului viitor s-ar putea discuta despre imunizare colectiva.

„Tinerii din România cu vârste sub 18 ani nu vor fi vaccinați anti-COVID”. Explicații medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare privind combaterea infecției cu SARS-CoV-2 1

“In momentul de fata, in studii, este o singura companie care a inclus, de pilda, persoane intre 12 si 18 ani in studii, deci cu siguranta sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel putin in perioada urmatoare, si de asemenea tot in studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate in ceea ce priveste terapia.

Deci pacientii care au fost instabili, ma refer un pacient cu un cancer in faza avansata, un cancer necontrolat terapeutic sau in faza realmente necontrolata si de finalizare.

Aceste categorii nu au fost incluse in studiile clinice pentru ca, in primul rand, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de varsta, la care s-au adaugat ulterior, avand in spate un profil de siguranta deja orientat, s-au adaugat si categorii de persoane care au boli cronice”, a declarat Valeriu Gheorghita, duminica seara, la Digi 24, potrivit ziare.com.

Medicul a precizat ca in momentul actual “nu e neaparat o contraindicatie faptul ca cineva a trecut sau nu prin infectia cu SARS-CoV-2”, insa, atunci cand o persoana a trecut prin boala provocata de noul coronavirus si organismul sau a produs anticorpi, s-ar putea amana vaccinarea, dar aceasta nu este contraindicata la acest moment.

Intrebat despre conduita dupa vaccinare a celor care primesc serul, medicul a explicat ca masurile trebuie respectate pana la momentul imunizarii colective.

“Categoric da, este important sa respectam pe mai departe masurile de preventie, insa la un moment dat aceste masuri vor fi usor-usor retrase in momentul in care se va atinge pragul de imunizare colectiva”, a aratat Valeriu Gheorghita.