Testele rapide COVID interzise în farmaciile din România!  Medicul Octavian P Jurma: „Va dați seama ca daca românii responsabili, nu s-ar testa singuri ar scădea numărul de teste din România cu 40% in fiecare zi?”

Guvernul, prin Agenția Națională a Medicamentului din România a interzis farmaciștilor să vândă teste rapide. Speriați probabil de numărul mare de infectări, cei de la Guvern au găsit o soluție să țină sub control numărul zilnic, până la alegeri.

“Atragem atenția că aceste teste nu sunt de autotestare. Ca urmare, dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de uz profesional nu se pot distribui prin farmacii” – Agenţia Naţională a Medicamentului

Testele rapide COVID interzise în farmaciile din România!  Medicul Octavian P Jurma: „Va dați seama ca daca românii responsabili, nu s-ar testa singuri ar scădea numărul de teste din România cu 40% in fiecare zi?” 1

Doar că asta nu-i împiedică pe comercianţi să le vândă la liber pe Internet. Zeci de site-uri au la ofertă teste rapide antigen sau pentru anticorpi cu preţuri de la 50 la 150 de lei. Spun doar că trebuie folosite doar de către personalul medical, menţiune care îi scapă de orice responsabilitate.

Dumitru Lupuleasa, Colegiul Farmaciştilor: Este de neînţeles. Lasă pe mâna unor neaveniţi să facă acest lucru şi cei care se pricep, nu. În toate ţările din Europa aceste teste se eliberează prin farmacii şi noi suntem obligaţi să fim cu ele în carantină până când ministerul ia o decizie.

Andreea Moldovan, medic infecţionist, Braşov: Am constatat că un test antigen pozitiv a fost confirmat aproape în toate cazurile de testul PCR. Am avut însă multe cazuri de rezultate fals-negative, dar chiar și așa sunt utile pentru testare la triajul pacienților în spitale. E de preferat să depistezi 60-70% din persoanele pozitive și să le izolezi decât să nu testezi deloc.

Medicul Octavian P Jurma: „Va dati seama ce nu ii lasa pe oamenii astia sa doarma noaptea? Cum sa ii mai impiedicam pe tampitii astia de romani responsabili, care insista sa isi poarte singuri de grija, sa ne strice frumusete de platou chiar acum cand suntem pe cale sa anuntam ca am intrat in coborare?
Va dati seama ca daca romani responsabili, nu s-ar testa singuri ar scadea numarul de teste din Romania cu 40% in fiecare zi? Pai cat timp ar dura pana ar iesi un politician zambitor si triumfal sa ne anunte ca suntem pe curba descendenta chiar daca rata de pozitivare ar fi de 50%?

Cred ca deja cei din fruntea tarii fac frisoane cand aud cuvantul “testare” si de cand cu Slovacia, mai rau decat “testarea RT-PCR” nu poate fi decat “teste rapide”. Doamne fereste sa aflam cati suntem cu adevarat infectati chiar inainte de sfintele alegeri?

Tineti minte scena din “Lion King”? “Teste rapide” – “brrrr, mai spune odata”, “teste rapide”, “brrrrrr”.
Asa incat, la fel ca in cazul indicatorului buclucas care a enervant guvernul si a dus la eliminare lui din raportul INSP, problema testelor rapide super enervante a fost rezolvata neobisnuit de prompt si eficient. Au fost interzise publicului.

Evident justificarea tehnica e corecta, solutia e insa stupida pentru ca utilizarea lor gresita este inofensiva. In cazul testelor rapide rolul este de screening nu este de diagnostic clinic si de aceea nu este important cate fals negative ci cate corect pozitive detecteaza. Astfel de teste sunt utile si la o rata de succes de doar 50% pentru ca depisteaza doar cazuri in afara definitiei de caz deci care nu beneficiaza oricum de testare RT-PCR.

Intr-o tara in care la internarea la spital trebuie sa te prezinti cu toata trusa de consumabile sau risti sa nu poti fi operat, achizitia facila a testelor este importanta chiar si pentru a fi folosite in cadrul unui cabinet cu personal autorizat sau la internarea la spitale care poate nu au astfel de teste la indemna.

La verdictul “Nu te putem interna pentru ca nu avem teste”, omul putea raspunde “nu-i bai domnu’ doctor am eu, luati de aici”. Acum ce putem face e sa asteptam sa ne vina randul la testul RT-PCR in 24-72 de ore si sa speram ca urgenta noastra mai poate sa astepte.

Asteptam cu nerabdare interzicerea testelor private, asta va injumatati rata de incidenta in Romania. Se poate insa si mai bine, daca nu mai testam deloc o sa ajungem la zero infectari pe zi chiar la timp sa deschidem targurile de Craciun! Asta da, Craciun fericit!

Scuze pentru ton, dar nu mai suport sa vad acest razboi imotriva testelor dus pana la absurd. O sa revin cu un studiu despre nivelul de testare”.