Supercontaminarea. Cum se transmite totuși Covid-19? Rolul “superspreader-ilor”, din nou în discuție

După atâtea luni de pandemie, medicii încearcă să-și explice cum de Covid-19 se răspândește atât de rapid. Există „superspreader” sau locurile slab ventilate sunt cauza?

Lăcașuri de cult, sărbători familiale sau congrese profesionale: câteva evenimente reușesc să genereze foarte multe cazuri de Covid-19 iar înțelegerea acestui fenomen de “supercontaminare” ar putea ajuta mai bine la lupta împotriva pandemiei, scrie AFP.

Supercontaminarea. Cum se transmite totuși Covid-19? Rolul "superspreader-ilor", din nou în discuție 1

Din ce în ce mai mulți experți cred că progresia noii epidemii este puternic alimentată de accese bruște plecate de la doar câteva persoane infectate, anunță Hotnews.

Când acest lucru se întâmplă, virusul se transmite “la 10, 20, 50 de persoane sau chiar mai mult”, în condițiile în care, în majoritatea cazurilor, lanțul de contaminare are tendința de a se întrerupe rapid, explică Benjamin Althouse, cercetător la institutul de modelare a bolilor la Universitatea Washington.

S-ar putea chiar ca 90% din cazurile de Covid-19 să provină de la doar 10% dintre persoanele infectate, crede acesta.

“Este ca și cum ai arunca chibrituri pe așchii: prima oară, a doua oară nu se întâmplă nimic și apoi brusc, a treia oară, pornește focul și totul se aprinde”, continuă acest expert.

“Supercontaminarea este semnul distinctiv al coronavirusului”, afirma la sfârșitul lui octombrie pe Twitter o responsabilă din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove.

În ultimele luni, mai multe exemple de evenimente de supercontaminare au fost remarcate.

Ce se știe însă cu siguranță este că transmisia Covid este strâns legată de circumstanțe: locuri închise, prost aerisite, dens populate și unde oamenii vorbesc tare, țipă sau cântă sunt extrem de propice pentru contaminări.

Un studiu publicat recent în revista Nature a arătat astfel că restaurantele, sălile de sport și barurile sunt locurile unde oamenii se contaminează cel mai mult în Statele Unite.

Pe baza datelor telefoanelor mobile a 98 de milioane de persoane, cercetătorii au stabilit că peste 80% dintre cazurile pozitive erau legate de 10% dintre aceste locuri.

De aceea Althouse consideră “înșelătoare” denumirea de “superspreader”, în condițiile în care, crede expertul, circumstanțele contează mai mult decât diferențele biologice dintre indivizi: “Poate că am de un milion de ori mai mulți viruși în nas decât altcineva, dar dacă stau izolat, nu pot infecta pe nimeni”.

De aici importanța purtatului măștilor, a distanțării fizice și a reducerii numărului de oameni cu care ne întâlnim.