Razvan Chereches: „Închiderea piețelor interioare nu are suport științific! Există 3 elemente la un spațiu închis care cresc transmiterea COVID-19”:

Continuă scandalul privind închiderea piețelor agro-alimentare. Razvan Chereches, expert în sănătate publică, spune direct că închiderea piețelor interioare nu are suport științific!

Razvan Chereches: „Închiderea piețelor interioare nu are suport științific!
Există 3 elemente la un spațiu închis care cresc transmiterea COVID-19: volum mic de aer (ventilație proastă), număr mare de persoane, timp lung (>1h) petrecut împreună (în condițiile în care toată lumea poartă mască)

Razvan Chereches: „Închiderea piețelor interioare nu are suport științific! Există 3 elemente la un spațiu închis care cresc transmiterea COVID-19”: 1

Argumente pentru menținerea piețelor interioare deschise:
– chiar și cele interioare tind să aibă au volum de aer mare și ventilație naturală

– numărul de persoane poate fi reglat printr-un polițist local la intrare (la fel ca la un supermarket)

– timpul petrecut este limitat în mod natural de faptul că în afară de cumpărături nu există alte activități

Prim-ministrul Orban – “Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul”

– am căutat cu atenție dar nu am găsit studii care să fi demonstrat transmitere COVID-19 specifcă în piețe + transmiterea de pe suprafețe are probabilitate foarte redusă (în condițiile în care se poartă mască tot timpul)

prim-ministrul Orban – “O mare parte din cei care vând în pieţe, numai producători agricoli nu sunt” – și, implicit, o mare parte sunt producători agricoli; închiderea piețelor este justificată de incapacitatea autorităților de a reglementa activitatea din piețe?
concluzie – decizia de a închide piețele nu este bazată pe dovezi științifice!”

Raed Arafat: „Comportamentul și modul de interacțiune în piață este altfel față de cel din mall în magazine, unde regulile sunt mult mai controlabile din punct de vedere al măștii și acolo sunt delimitări se închide la ora 21.00. Au rămas piețele în spațiul deschis nu intrăm în amănunte acum, dar pot colegii epidemiologi să explice de este importantă măsura”