Raed Arafat, avertisment: Mai grav decât să ai și gripă și COVID nu există

Combinația de gripă și coronavirus este groaznică, anunță Red Arafat. Șeful ISU recomandă vaccinarea anti-gripă. Vaccinul anti-COVID poate va ajunge în Româia în primăvară.

„Mai grav decat sa ai si gripa si covid nu exista, mai ales pentru persoane care au comorbiditati. Vaccinul este foarte important, poate sa previna complicatiile in cazul gripei. Trebuie sa ne amintim ca si gripa ucide, si gripa e periculoasa pentru persoanele cu comorbiditati, pentru persoanele in varsta.

Raed Arafat, avertisment: Mai grav decât să ai și gripă și COVID nu există 1

Atentie, vaccinul antigripal are nevoie de 2 saptamani pana devine eficient si isi face anticorpi, deci nu imediat”, a declarat Raed Arafat, potrivit stiripesurse.ro.

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a declarat marti, 3 noiembrie, ca Romania va primi peste 10 milioane de doze de vaccin in primavara anului viitor. Trei producatori europeni vor livra dozele, dupa aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului, anunță ziare.com.

Vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie dr. Emilian Popovici a declarat ca exista “vaccinul nord-american ARN, produs de Pfizer, un vaccin foarte modern, de cercetare actuala, iar in Europa, vorbim despre cel produs de AstraZeneca, in colaborare cu Universitatea Oxford, un vaccin adeno-virus modificat si care nu se poate multiplica in celula umana, dar care confera protectie fata de Covid-19.

Ambele confera protectie la persoane varstnice si deci si la restul grupelor de varsta. Probabil, administrarea va fi in 2 doze la un interval de timp. Vorbim de prima vaccinare de initiere, iar a doua doza – booster, de intarire a imunitatii post-vaccinare.

Vaccinarea este cea care da speranta pentru dobandirea imunizarii de turma/colectiva. Imunizarea colectiva se dobandeste atunci cand 70% din populatie trebuie sa treaca prin infectie si/sau vaccinare – abia atunci vorbim despre imunitate post-infectioasa si/sau post-vaccinala. Imunitatea colectiva se dobandeste daca se indeplinesc aceste conditii”.