Profesorul Razvan Chereches: În România vor fi restricții de Crăciun și Revelion, în timp ce tarile celelalte o sa vedeți ca in luna decembrie, Belgia, Irlanda, vor ridica carantina si vor începe sa relaxeze masurile

Romania a intarziat sa ia masuri, iar acestea sunt mult mai blande comparativ cu restul statelor europene, este de părere Razvan Chereches, profesor de sanatate publica la Universitatea Babes Bolyai.

“La noi masurile sunt mai soft in sensul ca avem terasele deschise in continuare, libertatea de miscare, in timpul zilei, nu a fost restrictionata”, spune profesorul, citat de ziare.com.

Profesorul Razvan Chereches: În România vor fi restricții de Crăciun și Revelion, în timp ce tarile celelalte o sa vedeți ca in luna decembrie, Belgia, Irlanda, vor ridica carantina si vor începe sa relaxeze masurile 1

Rata de transmitere va scadea, dar mult, mult mai lent prognozeaza profesorul clujean: “Toata iarna ne va prinde cu masuri de restrictie”. El se asteapta ca sectiile de terapie intensiva sa ramana sub presiune maxima pana prin primavara.

“Discut cu multi alti colegi din zona sanatatii publice si n-o sa va ascund ca cea mai mare parte sunt pentru carantina si introducerea unui lockdown ca masura de limitare a ratei de transmitere. Eu sunt de parere ca si aceste masuri (cele luate de autoritatile romane- n.red.) vor scadea rata de transmiterre, dar va dura mult.

Deci mai degraba as tinde sa cred ca vom ajunge in primavara inainte sa ajungem la 1 (rata de transmitere- n.red.) in timp ce tarile celelalte o sa vedeti ca in luna decembrie, Belgia, Irlanda, vor ridica carantina si vor incepe sa relaxeze masurile. La ei abordarea a fost limitam acuma masiv libertatea de miscare, impactam economia pe un termen scurt si pe urma bagam mare ca sa revenim inapoi. La noi vor fi Craciun, revelion cu masuri de restrictie. Logica preelectorala si logica postelectorala sunt foarte diferite pentru ca odata ce oamenii au votat in sfarsit se vor putea lua masurile corecte din punct de vedere al sanatatii publice,” conchide Razvan Chereches.