Prof. Virgil Păunescu, OncoGen: Noi dezvoltăm un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat și care ar putea oferi imunitate chiar pe viață, însă nicio autoritate din România nu este interesată măcar să ne întrebe despre ce-i vorba

Prof.univ.dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România și coordonatorul Centrului OncoGen din Timișoara, a venit marți cu noi explicații privind starea vaccinului românesc anti-COVID. Acesta este dezamăgit că nici o autoritate din România nu se interesează de soarta vaccinului românesc.

Virgil Păunescu, citat de G4Media: „Am spus că nu este un vaccin tradițional, nu se bazează pe anticorpi. Noi lucrăm de 3-4 ani la un vaccin personalizat în cancer, care dă un răspuns celular, nu un răspuns cu anticorpi. Ne-am gândit să facem vaccinul mai ușor de acceptat, adică sub formă de picături sau spray intranazal. În plus, se poate produce în țară. Niște picături putem face și noi. Mai mult, rezistă în frigider sau la temperatura camerei. Nu are nevoie de lanț de frig, de doctori. Noi am trimis această propunere.

Prof. Virgil Păunescu, OncoGen: Noi dezvoltăm un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat și care ar putea oferi imunitate chiar pe viață, însă nicio autoritate din România nu este interesată măcar să ne întrebe despre ce-i vorba 1

Cu aproximativ 2 milioane de euro am fi trecut de faza întâi, care ne spune dacă vaccinul este toxic sau nu și știm că nu este toxic, pentru că eu l-am testat pe mine, dar trebuie dovedit pe animale.

Verifică dacă sunt toxice componentele vaccinului și știm că nu sunt, dacă dezvoltă imunitate prin celule ale sistemului imunitar care distrug alte celule, infectate viral. Și cu faza a doua s-ar fi limitat la 5 milioane de euro, care înseamnă că vaccinul este eficient pe oameni.

Primele trei luni de cercetări au fost tensionate, pentru că nu eram convinși că suntem pe calea cea bună. Abia la sfârșitul lunii iulie au început să apară articole foarte bine documentate, care arătau că nu anticorpii sunt esențiali, ci limfocitele T, adică exact ce căutam noi.

Studiile făcute pe Sars-Cov-1, care a apărut acum 17 ani, pe pacienții care au supraviețuit, arată că imunitatea cu anticorpi durează 1-2 ani, însă imunitatea prin celulele T este prezentă și acum, după 17 ani, și probabil este pe viață. Acesta este noutatea și un lucru pe care nimeni nu l-a făcut. 99% din vaccinuri urmează calea tradițională.

Însă nu avem cu cine discuta. Problema nu este la factorul politic. S-au primit 1,5 miliarde de euro de la UE, iar noi le cerem 5 milioane. Răspunsul e foarte simplu: problema este la cei cu care se sfătuiește factorul politic.

Nu înțeleg ce facem noi aici. Dar dacă cei mai pricepuți în vaccinuri din România, Institutul Catancuzino, a acceptat să colaboreze cu noi, înseamnă că ne dau dreptate. Și atunci de ce nu se finanțează?

Institutul Cantacuzino și-a pus tot prestigiul la bătaie. Problema este la cine consiliază factorul politic. Nici măcar nu ne-au dat un telefon ca să ne întrebe ce-i cu povestea asta. Singurii, cei de la Canatacuzino au stat de vorbă cu noi și au semnat”.