Medic pediatru explică cum să faceți diferența între o răceală și COVID-19 la copii

Pediatrul Evelina Moraru recomandă în această perioadă ca orice infecție respiratorie la copii în această perioadă să fie considerată ca infecție COVID. Copilul trebuie izolat și apoi testat pentru confirmarea diagnosticului.

Medicul a explicat pentru Libertatea  ce simptome  apar la gripă și COVID: „La SARS-CoV-2, febra este înaltă, de obicei, depășește 38,5-39 de grade, este recidivantă, revine după administrarea antitermicului. Este însoțită de puternice dureri musculare, dureri oculare și o stare de astenie, de oboseală, o oboseală care este discordantă cu intensitatea simptomelor. Tusea este seacă, secrețiile nazale nu sunt abundente, poate fi o rinoree (curgeri masive din nas), dar în general – cum au descris toți pacienții și se descrie și în literatură – există o uscăciune a mucoaselor însoțită de o durere, o iritare permanentă.

Medic pediatru explică cum să faceți diferența între o răceală și COVID-19 la copii 1

Sunt comune durerile abdominale și tulburările de tranzit intenstinal, diaree, tendință la constipații și vărsături. Această asociere pare chiar oarecum o particularitate a infecției cu SARS-CoV-2 la copil.

Și în formele severe se discută deja despre două lucruri foarte importante. Există o pneumonie ca din senin și care asociată infecției SARS-CoV-2 are o evoluție deosebită la copil și apoi sindromul de inflamație multisistemică.

Acest sindrom cu insuficiență multiorganică are caracteristici care țin de perturbări vasculare la foarte multe niveluri, de la cel cardiac, cerebral la abdominal, pulmonar. Și el se asociază cu două lucruri de reper: cu o suferință cardiacă foarte mare și cu insuficiență cardiacă, respiratorie și cu dureri abdominale”.