Lili Crăciun: „OMS retrage remdesivirul din lista medicamentelor folosite în tratamentului bolnavilor de covid. În România nu-i o știre care să panicheze, la noi abia dacă au spitalele paracetamol”

În plin val doi al pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit medicii să nu prescrie Remdesivir pacienților cu coronavirus din spital. OMS pune la îndoială eficacitatea singurului antiviral aprobat pentru tratarea bolii.

Remdesivir a fost aprobat de U.S. Food and Drug Administration (FDA) luna trecută. Dar un expert al OMS a scris vineri în British Medical Journal vineri că medicamentul „nu e recomandat pacienților internați la spital cu COVID-19, indiferent de cât de grav sunt bolnavi, deoarece în prezent nu există dovezi că le îmbunătățesc starea sau nevoia de ventilație”, anunță A3.

Lili Crăciun: „OMS retrage remdesivirul din lista medicamentelor folosite în tratamentului bolnavilor de covid. În România nu-i o știre care să panicheze, la noi abia dacă au spitalele paracetamol” 1

Lili Crăciun: „OMS retrage remdesivirul din lista medicamentelor folosite în tratamentului bolnavilor de covid. În România nu-i o știre care să panicheze, la noi abia dacă au spitalele paracetamol. În curând va fi chemată baba Vanga să spună care e tratamentul”

Recomandarea se bazează pe patru studii care au implicat peste 7.000 de pacienți. Organizația mondială a precizat că certitudinea dovezilor este scăzută și nu există date certe care să demonstreze că medicamentul e benefic. E nevoie de studii suplimentare, mai recomandă OMS.

Producătorul Remdesivir, compania Gilead spune că remdesivirul, cunoscut acum sub numele său Veklury, a fost recomandat de instituții de renume, inclusiv Institutul Național de Sănătate din SUA și Societatea de Boli Infecțioase din America. Compania a spus că există „dovezi solide” ca urmare a mai multor studii care arată că medicamentul a accelerat recuperarea bolnavilor de COVID-19.

„Suntem dezamăgiți că recomandările OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care cazurile sunt în creștere dramatică în întreaga lume și medicii se bazează pe Veklury ca pe primul și singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienții cu COVID-19 în aproximativ 50 de țări”, spune Gilead.