(Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva

Marile orașe ale României se chinuie cu Unități de Primiri Urgențe depășite, vechi. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează ce au făcut cei de la Oradea.

Astăzi a fost deschis noul corp al Unității de Primiri Urgențe ((UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, unde lucrările de extindere și de modernizare au fost finalizate.

(Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva 1 (Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva 2

La primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, s-a extins actuala unitate de primire a urgențelor și s-a realizat noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

(Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva 3 (Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva 4

La nivelul parterului, prin prezentul proiect s-a realizat structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean prin Programul Operațional Regional și Transfrontalier RO-HU. Pe acest palier se amenajează zona de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a spitalului.

La ultimul nivel al extinderii – etajul I, s-a realizat un amfiteatru pentru 175 de persoane și o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Tot la acest nivel s-a amenajat zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a realizat o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare (fațada ventilate) ale clădirii sunt specifice unităților spitalicești moderne. Prin concepția iniţială a clădirii privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldura în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie.

(Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva 5 (Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva 6

Așadar, la noua investiție se utilizează doar sursă de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală, clădirea fiind independent din punctul de vedere al încălzirii. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea s-a realizat cu vată bazaltică, compartimentarea pe structură ușoară.

Datorită situației speciale generate de pandemie, prin proiect s-a achiziționat un robot autonom pentru sterilizarea încăperilor, echipamentului și aparaturii medicale, care funcționează pe baza radiațiilor UV-C, fiind al doilea asemenea echipament din România. Și-a dovedit eficiența inclusiv împotriva virusului Sars-Cov-2.

(Foto) A fost deschisă cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din România. Clujul, Brașovul, Bucureștiul, Iașul, Timișoara nici nu visează așa ceva 7

Totodată, prin proiect a fost achiziționat și un ansamblu de mobilier medical pentru gestionarea computerizată a tipurilor și cantităților de medicamente depozitate, unic în România.