De ce bolnavii de Covid-19 rămân fără miros? Un prim răspuns oferit de oamenii de știință

Oamenii de știință studiază modul cum coronavirusul îi afectează pe oameni, de exemplu de ce dispare mirosul. Acesta revine după însănătoșire. Conform datelor oficiale, 80% din totalul celor care s-au infectat cu Covid-19 își pierd mirosul, iar dintre aceștia o altă parte semnificativă rămâne fără gust.

Pierderea mirosului e totală în multe cazuri, astfel că nici măcar motorina, usturoiul sau ardeiul iute nu le provoacă nicio reacție, potrivit Fanatik.

De ce bolnavii de Covid-19 rămân fără miros? Un prim răspuns oferit de oamenii de știință 1

Medicii s-au întrebat din acel moment de ce „victimele” bolii rămân fără miros. Prima teorie a susținut că SARS-CoV-2 intră în organism pe nas, de unde ajunge în creier și provoacă daune, pe parcurs, nervilor olfactivi. Ulterior, această teorie a fost demontată.

„Cel mai probabil e afectat epitehelimul nazal”, a punctat medicul Sandeep Robert Datta, conform Livescrience. „Credem că virusul atacă celule stem, nu atacă neuronii în mod direct”, a completat specialistul.

Neuronii nu au enzima de tip angiotensin ACE2, cea care să permită infectarea cu SARS-CoV-2, însă un tip special de celule care suportă neuronii olfactivi permit atașarea SARS-CoV-2 de ele și ar putea explica, astfel, dispariția mirosului.

Celule sustentaculare au fost studiate atent de către cercetătorul Nicolas Meunier, un angajat al Universității Paris-Saclay din Franța. Acesta a injectat hamsteri cu SARS-CoV-2 și a observat că aproximativ 50% dintre hamsteri s-au ales cu celulele sustenaculare infectate.

Cu toate acestea, neuronii au rămas neatinși chiar și după două săptămâni de la infectare. Mai mult, au fost afectate epiteliile olfactive, lucru care ar putea duce la pierderea mirosului.

Medicul Meunier a detaliat: „Majoritatea celor care rămân fără miros își revin rapid. Există o parte dintre aceștia care își revin mai greu. E modul organismului de a se apăra de această boală”.