Coronavirusul și saturația de oxigen, când trebuie să chemi urgent ambulanța. Explicații medicul Beatrice Mahler.

Coronavirusul atacă plămânii și este important de monitorizat starea lor, atât cât se poate. Dacă ești infectat cu coronavirus trebuie să-ți măsori saturația de oxigen.

Managerul Institului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a explicat într-o intervenţie la Digi24 că saturaţia oxigenului se măsoară cu nişte aparate simple, care se găsesc în farmacii, informează Adevarul.

Coronavirusul și saturația de oxigen, când trebuie să chemi urgent ambulanța. Explicații medicul Beatrice Mahler. 1

„Dacă un pacient a fost diagnosticat cu COVID-19, dar are o formă uşoară şi stă acasă, izolat, trebuie să-şi monitorizeze starea de sănătate. Ce are de urmărit? În primul rând, temperatura.

Însă o temperatură înaltă, chiar şi de 39 de grade, NU înseamnă un risc de evoluţie severă a bolii, a explicat Beatrice Mahler. Un parametru care însă poate să indice o eventuală evoluţie nefavorabilă este numărul de repiraţii într-un minut. În mod normal trebuie să avem 18 respiraţii într-un minut. Când deja numărul de respiraţii ajunge la 30, avem deja o problemă care să ne facă să chemăm ambulanţa la domiciliu şi să mergem la primul spital, spune dr. Beatrice Mahler.

„De regulă, această frecvenţă respiratorie, care este cuantificabilă, se asociază cu o scădere a saturaţiei de oxigen, dar probabil că nu toţi avem la îndemână un pulsoximetru – sunt acele aparate mici, care se prind de un deget cu un clips şi care măsoară nivelul de oxigen din sânge.

Sunt foarte utile, cu o menţiune: acest aparat trebuie lăsat să se stabilizeze cam un minut pentru a vedea valoarea reală a saturaţiei. Are un senzor care are nevoie de multe ori de câteva secunde pentru a monitoriza exact valoarea de oxigen cu care este încărcată hemoglobina, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală.

„Trebuie ştiut, de asemenea, că valoarea normală a saturaţiei de oxigen NU este sută la sută. Trebuie să ne facem probleme atunci când saturaţia scade sub 93 la sută şi când pulsul creşte peste 100”, a declarat dr. Beatrice Mahler.

„Infecţia dată de virus se repercutează prima dată asupra plămânului şi atunci o modificare a saturaţiei ne indică faptul că boala evoluează şi că trebuie să ne adresăm medicului.

O saturaţie sub 93 trebuie să producă îngrijorare şi trebuie să ne determine să apelăm imediat serviciul 112 şi trebuie să spunem la telefon: am o saturaţie sub 93 – 92, 91, ceea ce va determina serviciul să trimită cât mai rapid o ambulanţă care să ducă pacientul la spital. Deci, o saturaţie scăzută, sub 93, înseamnă telefon la 112 şi prezentarea rapidă la un spital, pentru că nevoia de oxigen din acel moment trebuie să fie acordată şi trebuie să fie permanentă, a subliniat dr. Mahler.