Cercetătorii din România vor să distrugă virusul SARS-CoV-2 cu ajutorul solzilor de pește

Patru cercetători de la Universitatea Dunărea de Jos vor să distrugă SARS-CoV-2 cu ajutorul unui lichid obținut din solzi de pește.

Soluția inovativă propusă este un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește. Cercetătorii au stabilit că din solzii de pește poate fi obținut un lichid care ajută la distrugerea temutului coronavirus.

Cercetătorii din România vor să distrugă virusul SARS-CoV-2 cu ajutorul solzilor de pește 1

De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări. Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega 3-6-9, informează digifm.ro.

Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, pharma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS-CoV-2.

Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega 3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.

Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit 44 de cercetători din diverse domenii, adunați în 14 echipe. La final, au rămas 10 echipe în concurs, care au prezentat juriului 12 soluții complete, fiecare dintre acestea fiind un răspuns la efectele pandemiei COVID-19.