Când Clujul, Bucureștiul, Brașovul, Timișoara refuză carantina. Medicul Octavian Jurma: În prima săptămână din decembrie vom ajunge la 500.000 de cazuri Covid. Următorul guvern va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales

Marile orașe ale României refuză carantina chiar dacă au depășit o rată de infectare de 8. Clujul, Bucureștiul, Brașovul, Timișoara au devenit focare de coronavirus care vor duce la creșterea accelerată a cazurilor de COVID. Cel mai probabil vor fi închise de Sărbători.  Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Constanța, Sibiu au intrat în carantină, probabil vor fi deschise de Sărbători.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a explicat, într-o emisiune la Digi24, că, dacă România se menține pe platoul de 10.000 de cazuri Covid zilnice, în primă săptămână din decembrie vom ajunge la jumătate de milion de infectări în total, adică dublu față de numărul de la începutul lunii noiembrie, informează G4Media. 

Când Clujul, Bucureștiul, Brașovul, Timișoara refuză carantina. Medicul Octavian Jurma: În prima săptămână din decembrie vom ajunge la 500.000 de cazuri Covid. Următorul guvern va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales 1

Octavian Jurma a explicat, dând exemplul țărilor care au luat astfel de măsuri, că impunerea unui lockdown este inevitabilă, iar cu cât se amână această decizie, cu atât carantina va dura mai mult.

„La sfârșitul lunii octombrie am ajuns la 240.000 de cazuri în total de când a început pandemia, iar într-o lună am dublat. Noi vom ajunge la 500.000 de cazuri în prima săptămână din decembrie, indiferent ce facem. Întrebarea este ce să facem să nu intrăm în următoarea pedioadă de dublare, care va fi, evident, de la 500.000 la un milion și nu cumva să ajungem acolo”, a spus Jurma.

Acesta a menționat că Cehia și Belgia au luat măsuri de lockdown dur mai devreme și au coborât foarte rapid în curbă.

„Dacă am fi intrat și noi în lockdown, am fi ajuns azi la sub 2000 de cazuri și am fi ajuns sub 1000 de cazuri de sărbători. Acest lucru este acum un vis frumos pe care nu îl mai putem atinge. Nu am intrat în carantină nici măcar cu Franța și cu țările din al doilea grup. A fost un grup care a așteptat să vadă ce se întâmplă cu primele țări și au decis să intre și ele în lockdown. Franța este cel mai spectaculos exemplu, care a coborât de la numărul uriaș de cazuri pe care îl aveau, peste 50.000, acum au coborât sub 30.000, se îndreaptă spre 20.000 de cazuri, într-o perioadă foarte scurtă. Ei au cumulat un soft lockdown cu un lockdown mai agresiv”, a explicat medicul.