Alexandru Rafila, replică pentru Monica Pop și alți medici care contestă vaccinului anti-COVID: ‘Haideţi să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate!’

Medicul Alexandru Rafila a transmis un mesaj medicilor care contestă vaccinarea anti-COVID în frunte cu Monica Pop. El spune că  nu se pune problema ca aceste vaccinuri să producă efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populaţiei.

“Eu nu vreau să ajungem în situaţia în care ţările din Uniunea Europeană vor începe să funcţioneze cvasi-normal, iar România va continua ani de zile, datorită unor aşa-zise zvonuri sau unor aşa-zise opinii ale unor persoane publice care descurajează lumea să se vaccineze”, afirmă medicul, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila, replică pentru Monica Pop și alți medici care contestă vaccinului anti-COVID: 'Haideţi să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate!' 1

“Deci nu se poate pune problema că aceste vaccinuri pot să producă nişte efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populaţiei. (…) În ceea ce priveşte unii colegi de-ai mei, cu toată stima pentru activitatea lor, haideţi să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate!

Eu, de exemplu, dacă mă întrebaţi care este strategia terapeutică în glaucom sau în cataractă, răspunsul meu este «nu ştiu». Şi atunci, pentru că nici eu nu ştiu care este strategia terapeutică, cred că ar trebui fiecare să ne referim la ceea ce cunoaştem, iar dacă avem opinii personale, să le păstrăm pentru noi şi să nu devenim nişte influenceri ai opiniei publice, în condiţiile în care de aceste vaccinuri şi de succesul campaniei de vaccinare depinde foarte mult reluarea funcţionării acestei ţări.

Să fim serioşi, să fim responsabili, or lucrul ăsta câteodată lipseşte, şi afirmaţii care nu sunt bazate pe nimic, pe nimic, nu există niciun fel de literatură de specialitate, studii, absolut nimic care să certifice o astfel de opinie cum este cea legată de leucemie, mi se pare că sunt nu numai exagerate, ci sunt periculoase”, a afirmat Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că, tocmai fiindcă nu există foarte multe date despre acest vaccin, a fost “o greşeală” efectuarea unor chestionare cu privire la intenţia de vaccinare în rândul unor categorii ale populaţiei.

El a susţinut că vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus este “o misiune la care trebuie să participăm cu toţii”, iar aceasta “nu trebuie folosită politic”.

“Este profund greşită asumarea politică a acestei chestiuni. Oamenii din România trebuie să se vaccineze indiferent de apartenenţa sau de simpatiile politice, iar debutul campaniei de vaccinare, care trebuie să înceapă, bineînţeles, cu informarea, trebuie să evite gafe cum au fost cele legate de solicitarea listelor cu persoane care doresc să se vaccineze în condiţiile în care nu avem informaţii despre vreun vaccin care să fi fost încă autorizat. (…)

Nu vaccinarea în sine este importantă, ci succesul unei astfel de campanii care ne readuce, într-un interval de 9-12 luni, la o viaţă normală”, a mai afirmat Alexandru Rafila.