1 milion de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu Vaccinul experimental Sinopharm produs de China

Compania de stat chineză Sinopharm a anunțat că peste 1 milion de persoane au fost vaccinate cu un vaccin experimental anti-COVID. „Rețeta” vaccinului este ținută la secret de oficialii chinezi.

China a lansat programul de utilizare de urgență în luna iulie, din acesta făcând parte până acum trei potențiale vaccinuri care au fost administrate lucrătorilor esențiali și unui grup limitat de persoane, informează Hotnews.

1 milion de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu Vaccinul experimental Sinopharm produs de China 1

Studiile clinice pentru aceste vaccinuri nu au fost finalizate, siguranța și eficacitatea lor rămânând deocamdată o necunoscută.

Directorul Sinopharm, Liu Jingzhen, a afirmat însă într-un interviu acordat recent că nu au fost observate reacții adverse la persoanele cărora le-a fost administrat vaccinul prin programul de urgență.

Acesta nu a precizat însă despre ce vaccin este vorba și Sinopharm nu a oferit comentarii asupra subiectului.

Vaccinurile Sinopharm utilizează virusul în formă inactivă pentru a se reproduce în celule și declanșa un răspuns imunitar, fiind administrate în două doze.

Vaccinurile experimentale se află în faza III a studiilor clinice, Sinopharm recrutând aproape 60.000 de voluntari și luând mostre de sânge de la 40.000 de participanți la 14 zile după ce le-a fost administrată a doua doză, potrivit Sinoparm, care însă nu a defalcat cifrele pentru fiecare vaccin în parte.

Compania chineză susține că nicio persoană care a fost vaccinată nu a contractat coronavirusul însă experții avertizează împotriva folosirii exclusive a datelor din programul de urgență fără ca acestea să fie comparate cu studii clinice standard care să determine eficacitatea vaccinurilor.

În România, Guvernul a aprobat Memorandumul privind înfiinţarea Comitetului Naţional de coordonare a activităţiilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.

Acesta va prezenta strategia şi planul de acţiune privind vaccinarea anti-Covid 19 şi va realiza implementarea acestora.

Conducerea Comitetului este asigurată de un preşedinte desemnat de premier, iar activităţile desfăşurate vor fi organizate pe 3 domenii prioritare: comunicare, logistică şi activitate medicală – vaccinarea propriu-zisă şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale (RAPI).