Tot mai mulți români reclamă persoanele care nu poartă mască pe stradă. „Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc”

Potrivit legii, orice cetățean care sesizează o infracțiune este obligat să anunțe autoritățile. Aici nu este vorba de turnătorie, cum făceau actualii politicieni pe timpul lui Ceaușescu, este vorba de spirit civic.  Cine nu poartă mască, are de furcă nu doar cu Poliţia, ci şi cu cetăţenii cu spirit justiţiar. Curg reclamaţii peste reclamaţii, atât în mediul online, cât şi la Telverde la adresa celor prinşi fără mască pe stradă, anunță Observator TV.

Lucian Mindruta: „Românul e o ființă sociala paradoxala: N-are nicio problema cu foștii turnători, care ciripeau la Securitate pentru avantaje personale, dar se supară pe cei care suna la Politie sa “toarne” cate o petrecere fără masca, deși aici binele urmărit e comun, nu personal.
Pana când nu ne vom rezolva aceasta contradicție vom rămâne o populație, nu un popor”.

Tot mai mulți români reclamă persoanele care nu poartă mască pe stradă. „Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc” 1

În ultima săptămână au fost înregistrate 148 de apeluri la telefonul verde, dintre care 29 au fost confirmate. Doar ieri, au fost înregistrate 30 de sesizări. 63 de reclamaţii au fost şi sub formă de dovezi foto şi video. Doar 11 dintre ele au fost confirmate de poliţişti.

Bogdan Iancu, antropolog: Infectările şi numărul mare de decese care au loc în România au dus la acest comportament care începe din ce în ce mai mult să fie panicat, să îi vadă pe cei care nu poartă mască ca pe nişte purtători de virus sau potenţiali purtători de virus, iresponsabili poate.

La două săptămâni de când a fost prelungită starea de alertă, Guvernul vine cu precizări în ce priveşte purtarea măştii în aer liber în localităţile cu indici de infectare peste 3 la mia de locuitori. Aşadar, atunci când mâncăm, bem, fumăm sau facem sport, putem da masca jos.

Virgil Musta, medic infecţionist: Masca împiedică respiratul în special când faci un efort mare. Niciunde nu se recomandă să faci sport cu mască. Nu se poate.

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat luni seară că oamenii pot sesiza Poliţia în cazul în care vecinii organizează evenimente private cu participarea a 30 de persoane, încălcând astfel decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, statuată prin hotărâre de guvern.

“Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Aşa este în momentul de faţă decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, statuată prin hotărâre de guvern”, a declarat Turcan la Digi 24, potrivit stiripesurse.ro.

Întrebată dacă este o soluţie ca, dacă se uită vecinul peste gard şi vede că sunt mulţi oameni (la petrecere n.r), să sune la 112, Raluca Turcan a spus: “Este o practică.

Şi nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă şi nu sunt românii mai delaţionişti decât alţi cetăţeni din lumea aceasta. Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc. Până la urmă noi suntem o comunitate şi funcţionăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social.

Oamenii pot să sesizeze Poliţia, Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este, făcând publice acest măsuri şi pericolele care îi aşteaptă pe cei care încalcă legea, să creştem gradul de conformare”.