Suedia le transmite varstnicilor sa nu se mai izoleze. În România vin tot mai multe restricții

Suedia surprinde iar. În timp ce majoritatea statelor europene trec la restricții masive, Suedia anunță persoanele în vârstă că nu mai este nevoie de autoizolare deoarece ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decât in primăvară, iar izolarea are un impact negativ asupra sănătății mintale, transmite Reuters. În România masca este obligatorie chiar și afară în multe orașe. Școlile, restaurantele și barurile în interior au fost închise în localitățile care au depășit rata de incidență de 3 la mia de locuitori.

Numarul de noi infectari a crescut constant in Suedia in ultimele saptamani, desi ramane la niveluri mai scazute fata de marimea populatiei prin comparatie cu multe tari europene, unde zilnic sunt raportate noi recorduri, anunță ziare.com. 

Suedia le transmite varstnicilor sa nu se mai izoleze. În România vin tot mai multe restricții 1

Suedia a raportat pana acum in jur de 107.000 de cazuri de infectare si 5.900 de decese. Miercuri au fost anuntate 975 de infectari si sapte decese, mult sub statisticile de la varful epidemiei in primavara, dar peste bilanturile din timpul verii.

‘Agentia de sanatate publica a decis ca persoanele varstnice si cele din grupele speciale de risc vor fi supuse acelorasi recomandari ca si restul populatiei’, le-a declarat joi ministrul sanatatii Lena Hallengren reporterilor.

Per total, mortalitatea de COVID-19 a fost de multe ori mai mare in Suedia decat in tarile vecine nordice, dar mai scazuta decat in unele state care au adoptat masuri mai restrictive, precum Spania si Marea Britanie.

Pana acum, persoanelor de peste 70 de ani li se recomanda sa evite contactele fizice, transportul public, magazinele si alte locuri publice, masuri despre care oficialii spun ca au coborat rata infectarilor, dar au avut un impact negativ semnificativ asupra starii de bine a multor varstnici.

Potrivit Agentiei, odata cu ratele de infectare mai scazute, o mai buna cunoastere despre cum trebuie abordata boala si un sistem de sanatate care nu se mai afla sub aceeasi presiune ca in primavara, varstnicii ar trebui sa urmeze acum recomandarile generale adresate tuturor suedezilor. Acestea includ evitarea adunarilor numeroase, ramanerea la domiciliu la primele semne de boala si pastrarea distantei fizice.

Alexandru Rafila, despre modelul suedez: “Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.

În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.

Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.

Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil”.