Și Alexandru Rafila vrea modelul suedez. „În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană”

În perioada următoare România va avea de ales: închidere totală sau relaxare pe modelul suedez. Alexandru Rafila, susține că ar fi bine ca România să urmeze modelul suedez.

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație.
Alexandru Rafila: În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității

Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare.

Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovorătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a spus Alexandru Rafila la România TV.

Măsuri luate de Suedia:
nu a impus carantină
nu a impus restricții,

masca era doar o recomandare, nu o obligație
elevii au mers în continuare la școală

Suedezii sunt încurajaţi să nu mai folosească mijloacele de transport în comun şi să evite contactul cu persoanele vârstnice.
Sunt încurajați să evite locurile aglomerate, precum centrele comerciale, muzeele, sălile de sport, concertele şi meciurile.
Rezultate:

are cele mai scăzute rate de infectare
rata mortalității era în primăvară în rânul victimelor în vîrstă, din căminele de bătrâni (aici s-au luat cel mai multe măsuri pentru protejarea celor vulenarbili
la sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare în țara nordică era de 10 ori mai mică decât în Spania, de 6 ori comparativ cu Franța și la jumătate față de vecina Danemarca, toate aceste țării fiind printre cele care au avut cele mai dure măsuri anti-covid.

Au fost înregistrate în toal 6.000 de decese.