S-a întâlnit cu ursul. Csibi: „In fata mea era un urs, la fel de surprins cum eram eu. Ne-am uitat preț de câteva secunde unul la altul si înainte sa reușesc …”

Întâlnirea cu ursul poate fi paralizantă sau declanșatoare de panică. Mai jos ai câteva sfaturi Ce faci si ce nu faci cand te intalnesti cu ursul

Csibi Magor: „In viata cateodata ai momente definitorii, pe care nu le vei uita niciodata. In dimineata asta am trait un astfel de moment.
Faceam alergarea pe o poteca de padure, la cativa kilometri de Tusnad.

S-a întâlnit cu ursul. Csibi: „In fata mea era un urs, la fel de surprins cum eram eu. Ne-am uitat preț de câteva secunde unul la altul si înainte sa reușesc ...” 1
(foto arhiva)

In ceata densa vad o silueta vaga, iar eu imi continui alergarea, crezand ca e un om sau poate doar mi se pare.
Nu stiu care a fost momentul in care mi-am dat seama, dar in memorie mi-a ramas imaginea urechilor inconfundabile.

In fata mea era un urs, la fel de surprins cum eram eu.
Ne-am uitat pret de cateva secunde unul la altul si inainte sa reusesc sa trec in cap peste scenariile mele de ce ar trebui sa fac, s-a aruncat in padure si a disparut fara prea mult zgomot, cu o fuga mai rapida ca a mea.

Am crezut ca nu m-am speriat, dar cum m-am intors, am observat ca imi tremura picioarele.

Am tot zis, de-a lungul carierei mele ca ursul nu e periculos si se fereste de noi, dar azi am trait experienta pe pielea mea.
Cel mai frumos cadou ce putea sa-mi dea natura, cu o zi inainte de ziua mea de nastere”.

Ce faci si ce nu faci cand te intalnesti cu ursul
Nu trebuie niciodată să provoci ursul. Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace. Nu trebuie să-l încolțești, potrivit montaniarzi.ro.

Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede că tine, fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!). Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios.