România stă relativ bine în valul doi de pandemie.  Bogdan Glavan: „A fost nevoie de 12 zile pentru ca numărul total de cazuri să se dubleze în Cehia și să ajungă egal cu cel din România (cu o populație dublă). În Polonia numărul s-a dublat în ultimele 15 zile. În Belgia, 16 zile. Slovacia, Letonia, Ungaria, Elveția, Croația, UK, Austria, Danemarca… În Franța, 28 de zile. În România …”

Ca și în primăvară, România stă mai bine la numărul de infectări, raportat la populație, față de statele vestice. Cele 5.000 de cazuri zilnice nu se compară cu 45.000 de cazuri din Franța, de exemplu.

Bogdan Glavan: „Pandemia se extinde rapid în toată Europa. România stă relativ bine, pe baza datelor de ieri înregistrează o creștere săptămânală mult inferioară altor țări, iar argumentul că nu testează suficient stă doar parțial în picioare, fiindcă rata de pozitivare în țări precum Ungaria, Elveția, Olanda sau Cehia este mai mare ca la noi.
România stă relativ bine în valul doi de pandemie.  Bogdan Glavan: „A fost nevoie de 12 zile pentru ca numărul total de cazuri să se dubleze în Cehia și să ajungă egal cu cel din România (cu o populație dublă). În Polonia numărul s-a dublat în ultimele 15 zile. În Belgia, 16 zile. Slovacia, Letonia, Ungaria, Elveția, Croația, UK, Austria, Danemarca... În Franța, 28 de zile. În România ...” 1

România stă relativ bine în valul doi de pandemie.  Bogdan Glavan: „A fost nevoie de 12 zile pentru ca numărul total de cazuri să se dubleze în Cehia și să ajungă egal cu cel din România (cu o populație dublă). În Polonia numărul s-a dublat în ultimele 15 zile. În Belgia, 16 zile. Slovacia, Letonia, Ungaria, Elveția, Croația, UK, Austria, Danemarca... În Franța, 28 de zile. În România ...” 2

A fost nevoie de 12 zile pentru ca numărul total de cazuri să se dubleze în Cehia și să ajungă egal cu cel din România (cu o populație dublă). În Polonia numărul s-a dublat în ultimele 15 zile. În Belgia, 16 zile. Slovacia, Letonia, Ungaria, Elveția, Croația, UK, Austria, Danemarca… În Franța, 28 de zile. În România numărul de virusați s-a dublat după 43 de zile.

Și, deși multă lume este supărată pe mască și restricții, adevărul este că guvernul României nu a implementat măsuri foarte stricte de distanțare socială. Comparația internațională arată că România are în prezent restricții moderate. Spre comparație, în Țara Galilor s-a restricționat deja accesul la supermarketuri.

Din ce în ce mai mulți dintre amicii mei sunt virusați. Este esențial să intrăm imediat in izolare, imediat ce bănuim că ceva este în neregulă și să nu ne mai întâlnim cu nimeni câtă vreme avem simptome. Este esențial, doar printr-un comportament individual ireproșabil putem (1) salva vieți și (2) preveni alte intervenții autoritare de distanțare socială care, desigur, determină pagube colaterale”.

Departamentul francez de Sănătate Publică a anunţat sâmbătă 45.422 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 depistate în ultimele 24 de ore. Este de departe un nou record de infecţii în Hexagon, după cele 42.032 cazuri înregistrate vineri, potrivit RTV.

Ana Otilia Nutu: „Daca ne uitam la alte tari, deocamdată nu stam chiar atât de rău la răspândirea virusului vs nr de teste:
– Cehia, populatie 10 mil, cca 185k teste / mil locuitori, are peste 15k cazuri noi zilnic
– Polonia, populatie 37 mil, cca 111k teste / mil locuitori, are cca 14k cazuri noi zilnic
– noi, populatie 19 mil, cca 156k teste / mil locuitori, avem cca 5k cazuri noi zilnic

Stam insa foarte rau la decese, peste 6200, fata de Polonia, 4300, Cehia sub 2000.
In alte cuvinte, nu ne permitem deloc sa creasca rapid numarul de infectari, valul 2 e abia la inceput peste tot in Europa. Fara sa intram in panica, sa fim constienti ca, daca avem ghinionul de a face o forma grava, sansele noastre de a iesi cu bine dintr-un spital romanesc sunt cu mult mai mici decat in alte tari.

Aici e marea problema si UMFistan / retelele clientelare de partid din institutii raman pe pozitii, nu va asteptati la vreo reforma nici macar in pandemie. Orice protectie, fie ea si imperfecta (cum e masca), e extrem de importanta, inclusiv pentru a ne da o sansa in plus sa imprastiem virusul mai putin sau, daca il luam noi, sa luam o cantitate de virus mai mica, iarasi o sansa in plus sa facem o forma mai usoara decat altminteri.

La fel de important: evitati contactele evitabile. Daca va e dor sa stati la un pahar de vin si o masa buna cu prietenii, sa stiti ca se poate si prin Zoom. Astea-s vremurile si va puteti arata prietenia si grija fata de ceilalti expunandu-i si pe cei apropiati cat mai putin. O sa trecem cu bine si peste asta”.