Restaurantele din România ar putea fi ÎNCHISE iar, spune Ludovic Orban. „Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră”

Numărul mare de infectări obligă autoritățile să ia din nou măsuri. Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că restaurantele se pot închide din nou, în localitățile cu multe cazuri de Covid-19.

Întrebat dacă există posibilitatea ca restaurantele să se închidă din nou, Ludovic Orban a răspuns că în localitățile în care va fi depășită rata de infectare și va ajunge peste 1,5 la mia de locuitori, se va lua decizia restricționării activității, potrivit Gandul.

Restaurantele din România ar putea fi ÎNCHISE iar, spune Ludovic Orban. „Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră” 1

Măsurile vor fi valabile o perioadă, a precizat premierul, până când procentul scade sub pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Afirmațiile premierului vin în contextul în care ieri a fost depățit pragul de 2000 de infectări raportate în 24 de ore.

„Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să ştiţi că nu am inventat eu COVID-ul, s-a născut în alte ţări şi efectele, din păcate, au fost extrem de negative asupra industriei ospitalităţii.

Noi am încercat să gândim anumite forme de sprijin, anularea impozitului specific, şomajul tehnic, 41,5% indemnizaţia pentru reluarea activităţii, de la 1 septembrie a intrat în funcţiune programul flexibil de muncă, kurzarbeit, care e prima oară aplicat în România, evident trebuie să urmărim modul în care funcţionează.

Am adoptat acte normative care să permită autorităţilor locale să reducă impozitul pe clădire, până la 50%, şi chiar să anuleze taxa pe clădire sau taxa de ocupare a domeniului public”, a declarat Ludovic Orban, joi, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii, cu privire la viitorul afacerilor din zona HoReCa.

„E evident că avem de a face cu o creştere a numărului de cazuri care este determinată de creşterea interacţiunilor sociale ca urmare a unor activităţi care au fost reluate începând cu data de 1 septembrie. Şi asta e solicitarea mea către dumneavoastră – să încercaţi să asiguraţi respectarea regulilor în locaţiile pe care le aveţi în administrare”, a declarat Orban.