Medicul Adrian Streinu-Cercel: Un infectat contaminează alte 40 de persoane în numai 12 zile

O persoană infectată cu coronavirus contaminează alți 40 de oameni în timpul a 12 zile, spune profesorul Adrian Streinu-Cercel.

”De la o persoană infectată, în decurs de 4 zile, mai sunt cel puțin alte 3 persoane infectate. Dar pentru asta nu cred că trebuie să închidem orașe sau Capitala”, susține medicul, citat de antena3.ro.

Medicul Adrian Streinu-Cercel: Un infectat contaminează alte 40 de persoane în numai 12 zile 1

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că una dintre soluțiile salvatoare pentru țara noastră ar fi regândirea totală a sistemului de sănătate publică, de medici cu experiență.

Mai mult decât atât, Rafila mai este de părere că lipsa de personal de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică ar fi putut fi rezolvată încă din vară.

”Încercăm să găsim soluții pentru gestionarea unei situații, în loc să luăm măsurile într-un moment în care cifrele nu sunt atât de îngrijorătoare și putem face acțiuni care să prevină creșterea. Lipsa de capacitate la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, cred că putea fi suplinită din vară”, a declarat Alexandru Rafila.

Cei doi profesori spun că nu resursele materiale sunt cele care pun bețe în roate unei bune gestionări a pandemiei. Ci resursele umane insuficiente.

”Noi avem alocate, teoretic, puțin peste 1.000 de paturi de Terapie Intensivă pentru infecția cu coronavirus și mai avem probabil vreo 2.000 de paturi pentru alte patologii. Degeaba alocăm dacă nu există resursă umană”, a declarat Rafila.