14.000 de cazuri pe zi? Lucian Mindruta: „In caz ca se întreabă cineva pana unde ar putea ajunge numărul cazurilor de Covid pe zi in România, va propun o analogie interesanta. Cea cu gripa.

Se tot spune că acest coronavirus este o simplă gripă. Dacă este așa, și se răspândește ca și gripa, fără măsuri de restricții, putem ajunge la 14.000 de cazuri pe zi de coronavirus, spune Lucian Mindruta. De asta este nevoie ca măsurile de restricții, masca, apa și săpunul să funcționeze.

Lucian Mindruta: „In caz ca se întreabă cineva pana unde ar putea ajunge numărul cazurilor de Covid pe zi in România, va propun o analogie interesanta.
Cea cu gripa.

14.000 de cazuri pe zi? Lucian Mindruta: „In caz ca se întreabă cineva pana unde ar putea ajunge numărul cazurilor de Covid pe zi in România, va propun o analogie interesanta.  Cea cu gripa. 1

In ultimele cateva sezoane avem statistici bune, rezonabil de precise. Asadar, numarul de cazuri clinice similare cu gripa si infectii respiratorii acute a fost in medie de 100.000 de cazuri pe săptămână.

100.000 de fara niciun fel de masuri de separare sociala. Cam asta prinde Romania cand un virus de gripa e lasat liber.
Asta inseamna ca avem un potential de 14.000 de cazuri pe zi, daca nu luam nicio masura de distantare. Azi s-au inregistrat 6000 si ceva.

Mai departe:
Ca numar de decese, gripa ucide in medie 200 de persoane pe sezon. Covid are o mortalitate de zece ori mai mare, deci faceti calculul. Dar el nu va tine seama de supra-aglomerarea spitalelor, fireste. Pana acum avem cam 6000 de decese de Covid, inca 2000 risca sa se intample nu intr-un sezon, ci in 20 de zile.

Nu stiu cat va reduce din cifrele de mai sus purtatul mastii si inchiderea scolilor. Sau carantina.
Stiu ca statisticile din urma ne arata ca potentialul de infectie e mult mai mare decat ne asteptam. Si ca 10-20.000 de cazuri pe zi in Romania e cam tot atat cat reuseste si gripa.

Doar ca de data asta Covidul poate ucide mai multi.

N-am scris ca sa va panichez sau sa va dau sfaturi. Am zis ca e bine sa punem lucrurile in perspectiva, sa ne calmam si sa ne gandim fiecare ce e de facut”.