Lucian Mindruta: „Nu suntem cei mai indisciplinați. Câteva chestii care mi se par interesante despre pandemia in Europa”:

Valul doi al pandemiei a reușit să surprindă marea majoritate a statelor europene. Europa înregistrează zilnic aproximativ 100.000 de noi cazuri de COVID-19, indicator aproape dublu decât valoarea din SUA, unde se consemnează peste 51.000 de noi cazuri în fiecare zi.

 

Jurnalistul Lucian Mindruta a scris: „Câteva chestii care mi se par interesante despre pandemia in Europa: Multe tari europene – unele mai in nord, anglo-saxone, slave, altele latine – au aceeasi explozie de cazuri ca la noi. Deci nu suntem cei mai indisciplinati.
Lucian Mindruta: „Nu suntem cei mai indisciplinați. Câteva chestii care mi se par interesante despre pandemia in Europa”: 1

Ca si in 1918, al doilea val loveste toamna – deci frigul sau umezeala sau faptul ca ne intoarcem in case si birouri cu ferestre inchise ajuta la raspandirea virusului.

Varful de decese zilnice (cele mai multe din Europa) a fost de 8500 in 15 aprilie.

Cu 15 zile inainte de asta,( perioada medie in care se ajunge la deces ), deci pe 1 aprilie, erau 74.000 de cazuri.
Acum sa ne uitam la toamna asta:

In urma tot cu 15 zile, Europa avea peste 50.000 de cazuri. Rezultatul lor, numarul de decese de ieri, e undeva la 1300.

Numarul de morti vs. cazuri este deci de 3-4 ori mai mic. Expertii spun ca asta se datoreaza faptului ca acum sunt mult mai multe cazuri la tineri, care trec mai usor peste boala. Plus ca stim mai bine s-o tratam.

Circula zilele astea o statistica, pe paginile anti-botnitarilor: cica mortalitatea ar fi doar de 0,14% la suta.

Fals. Dupa toate cazurile de pana acum, ea e de 4%. Au fost cam 30 de milioane de bolnavi si 1 milion de decese.
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Deci nu e de petrecere, nu e o gripa usoara (aceea ucide cateva zeci de mii de oameni pe an), nu e nici gripa H1N1 din 2009, care a ucis (estimat) intre 200.000 si 500.000 de oameni din 60 de milioane de cazuri.

Aici gasiti detalii de la CDC despre cea de acum 11 ani.
https://www.cdc.gov/…/pandemic…/2009-h1n1-pandemic.html

In acest moment, restrictiile se intorc peste tot in Europa, dar nu sub forma carantinei totale din primavara – desi Franta a re-impus-o peste noapte de sambata, se iese in timpul noptii doar cu declaratie.

Atat, nu am alta concluzie decat sa ne pazim varstnicii si sa ne urmam instinctul de conservare.

Suntem o specie de supravietuitori si invingatori, vom trece si de asta!”