Editorul Andrei Ruse: „Alexandru Rafila, marele medic de astăzi, este, se pare, chiar fiul ucigașului din anii ’50… Am rămas mut…”

Editorul Andrei Ruse spune că a descoperit faptul că tatăl lui Alexandru Rafila a fost un ucigaș securist în anii 50. El mai psue că fiul nu are legătură cu faptele tatălui său dar se întreabă de ce Alexandru Rafila a ascuns acest fapt.

Andrei Ruse: „Fiul nu trebuie neapărat să aibă treabă cu tatăl, principial vorbind, dar când candidezi la parlamentare și ești un tip extrem de influent (mai ales zilele-astea), cred că trebuie să ai minimul bun simț de a nu-ți ascunde istoria familiei. Într-un interviu dat recent, dl. Alexandru Rafila spune că a devenit doctor influențat de tatăl său, medic și el la rândul său. Bun…

Editorul Andrei Ruse: „Alexandru Rafila, marele medic de astăzi, este, se pare, chiar fiul ucigașului din anii '50... Am rămas mut...” 1

Mi s-a părut la început o coincidență stranie de nume între acest Alexandru Rafila și fostul șef al Securității din Arad in anii 50 (ajuns medic ulterior…), Alexandru Rafila, la al cărui ordin au fost executați și torturați țărani care s-au opus colectivizării.

Toate informațiile astea apar în cartea abia scoasă de noi la Hyperliteratura, din seria Memorialul Durerii, „Reeducarea de la Pitești. Cerberii penitenciarelor”. În a doua parte, a „cerberilor”, avem un întreg capitol despre marile „realizări” inumane ale lui Alexandru Rafila. Este și capitolul care închide cartea și este, credeți-mă, odios…

„Tatăl meu era medic de familie, avea foarte mulți pacienți și era foarte dedicat activității lui, iar eu auzeam multe relatări despre problemele pe care oamenii le au legat de starea de sănătate și cum poți să-i ajuți ca medic.

Acesta cred că a fost lucrul care m-a influențat mult în alegerea profesiunii.”

În CV-ul său și în orice am căutat, nu apare nimic legat de trecutul său înainte de facultate, ceea ce mi se pare (foarte) suspect. Am încercat să sap mai adânc, fără rezultate, așa că singura chestie care mi-a venit în minte a fost s-o sun chiar pe autoare, s-o întreb dacă știe ceva de această „coincidență” (Lucia Hossu-Longin a realizat un interviu cu Alexandru Rafila la începutul anilor 90, pentru Memorialul Durerii – mare parte din el este transcris și în cartea de care pomeneam).

Și mi-a confirmat azi nu doar că ar fi rude, ci că Alexandru Rafila, marele medic de astăzi, este, se pare, chiar fiul ucigașului din anii ’50… Am rămas mut…

„Bilanțul tragic al răscoalei anticomuniste din județul Arad:
– 29 țărani executați pe loc,
– 340 de ani de muncă silnică și temniță grea,

– peste 100 de familii deportate,
– alți uciși sau răniți în cursul ocupării satelor.”

Repet, nu are treabă fiul cu tatăl, ok, dar să ascunzi așa ceva e dincolo de strigător la cer. Iar eu, citind cartea Luciei Hossu, care m-a transfigurat efectiv, nu am putut să tac, sorry.

Restul detaliilor în carte: Hyperliteratura.ro/produs/reeducarea-de-la-pitesti/
PS. Am predat presei informația asta, că eu sunt un editor de carte, nu jurnalist, și am înțeles că se va „săpa” pe subiect chiar zilele-astea. Aștept confirmarea confirmărilor.