Ambulanțele nu mai fac față numărului mare de bolnavi COVID. Dan Dimofte: „Am trăit această experiență acum 3 săptămâni, când am fost dus la centrul de suport (organizat într-un fost magazin Leroy Merlin) și vă spun că e groaznic. Orele de așteptare pentru a veni salvarea …”

Un pacient cu COVID-19 poate aștepta zile întregi o ambulanță pentru a fi transportat la și de la spital înapoi acasă.

Potrivit protocolului medical, dacă un caz nu este grav, pacientul este trimis înapoi acasă, dar poate pleca doar cu ambulanța. Cum acestea sunt în număr foarte mic, pacientul așteaptă foarte mult pentru a pleca acasă, timp în care stă într-un mediu (spital, centru de evaluare, cu o încărcare virală mare.

Ambulanțele nu mai fac față numărului mare de bolnavi COVID. Dan Dimofte: „Am trăit această experiență acum 3 săptămâni, când am fost dus la centrul de suport (organizat într-un fost magazin Leroy Merlin) și vă spun că e groaznic. Orele de așteptare pentru a veni salvarea ...” 1

Dan Dimofte a scris: „Protocolul medical în caz de infectare cu SARCOV 2 presupune transportul celui infectat la un SPITAL pregătit să trateze COVID 19 cu o ambulanță. După evaluare, dacă nu e un caz grav, pacientul este trimis acasă tot cu ambulanța, pentru a evita contactul acestuia cu alte persoane.

La numărul mare de cazuri zilnice și numărul mic de ambulanțe destinate COVID 19 situația devine imposibilă. Am trăit această experiență acum 3 săptămâni, când am fost dus la centrul de suport din Chitila (organizat într-un fost magazin Leroy Merlin) și vă spun că e groaznic.

Orele de așteptare pentru a veni salvarea (la mine a durat o zi si jumătate) și cele (mai multe) pentru a pleca spre casă de la spital sunt chinuitoare și nefirești. De ce ai sta expus într-un mediu cu încărcare virală mare (spital, centru de evaluare) mai mult decât este necesar? Riscurile sunt enorme și pentru pacienți și pentru personalul medical.

Ambulanța nu (mai) are capacitatea logistică de a transporta toți pacienții către și de la spital înapoi acasă.

AȘADAR, ar trebui lăsați oamenii să vina la centrele de evaluare sau spitale cu mașinile proprii, orientați către cele mai apropriate sau cele mai puțin aglomerate printr-un banal call center. În plus, statul ar putea achiziționa (contra cost) servicii de transport special din sectorul privat. Sunt convins că există antreprenori care ar face asta respectând protocolul de securitate medicală – echipamente pentru șoferi, dezinfecție după fiecare cursă – și astfel ar degreva salvarea de un serviciu pentru care nu este nevoie de paramedici sau personal medical. Este pur și simplu un transport banal. Un UBER medical!

E păcat de munca medicilor, asistentelor și a personalului medical dacă un pacient așteaptă zile întregi o salvare pentru a fi transportat la și de la spital înapoi acasă.

Un pic de flexibilitate în gândire și acțiune a celor din Comitetul Național pentru Situații de Urgență ar ajuta enorm!”