Alexandru Rafila explică modelul suedez care se poate aplica și în România

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că modelul suedez de combatere a coronavirusului poate fi aplicat și în România.

Suedia a adoptat o strategie relaxată a restricțiilor, în contextul răspândirii virusului. Aceasta a fost dublată de o campanie de comunicare foarte bună, în care oficialii le-au explicat oamenilor că stă în puterea lor să limiteze efectele pandemiei.

Alexandru Rafila explică modelul suedez care se poate aplica și în România 1

O astfel de strategie poate fi aplicată și în România, spune Alexandru Rafila, potrivit stiripesurse.ro.

“Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.

În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.

Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.

Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil.”, a spus Alexandru Rafila.