Român prins de uraganul Ianos din Grecia: „Începand de azi noapte la 3:00 a inceput un vant extrem de puternic, pe langa ploaia torentiala, care pe alocuri ajunge sa ia pe sus scaune sau mese”

Uraganul mediteranean, denumit Ianos, a lovit insulele grecești Kefalonia, Ithaca și Zakynthos.

Un vas care era ancorat în Itaca a fost dus de valuri, dar cei doi pasageri au reuşit să ajungă la mal. Un alt vas s-a scufundat în portul Zante, însă pasagerii săi, cetăţeni belgieni, au scăpat nevătămaţi, informează observatornews.ro.

Român prins de uraganul Ianos din Grecia: „Începand de azi noapte la 3:00 a inceput un vant extrem de puternic, pe langa ploaia torentiala, care pe alocuri ajunge sa ia pe sus scaune sau mese” 1

În timp ce Protecția Civilă a emis restricții de circulație pe unele insule, camioanelor grele, remorcilor și autobuzelor li s-a interzis utilizarea autostrăzii naționale din vestul Greciei.

Răzvan Pascu, aflat în Kefalonia, a descris care este situația acolo: „Suntem bine.

Ciclonul Ianos este mai puternic decat s-a anticipat. Am aflat acum 2 zile ca va ploua, ieri a plouat toata ziua, dar nimic de speriat, insa incepand de azi noapte la 3:00 a inceput un vant extrem de puternic, pe langa ploaia torentiala, care pe alocuri ajunge sa ia pe sus scaune sau mese.

Noi suntem undeva langa golful oraselului Sami, unde de obicei vremea este mai blanda, iar atunci cand sunt furtuni pe mare localnicii ne spuneau ca vasele trag in acest port pentru ca este mai ferit. Aici unde suntem noi este o zona de munte, cu brazi in departare, si terenul este mare si drept, deci nu prea exista posibilitatea ca ceva sa zboare spre vila in care suntem noi sau sa fie alunecari de teren, suntem in siguranta aici si ne-am facut si provizii.

Insa doamna de aici ne spunea astazi ca daunele sunt foarte mari in orase, unde casele sunt apropiate, nici spitalele nu au curent electric, sunt zone unde au avut loc alunecari de teren, iar unele ambarcatiuni din Agia Effimia (la cativa km de noi) au fost luate pe sus de valuri, unele s-au scufundat, altele au fost scoase din port direct pe sosea, in oras. In Sami ne ziceau ca mesele teraselor au zburat in mare si ca acum toate magazinele sunt inchise. Feriboturile intre insule au fost oprite de 2 zile.

Au zis ca nu au mai vazut niciodata asa ceva in Kefalonia, si inteleg ca in Lefkada, Zakynthos sau Itaca situatia este la fel.

Stiu ca m-au sunat multi prieteni din presa ca sa discutam despre asta, dar nu am putut raspunde pentru ca pierd des semnalul la telefon, plus ca incerc sa pastrez baterie (incepand de azi noapte nu mai este curent electric si internet fix in toata zona). De maine lucrurile se vor imbunatati.”