Radu Vasile: „Cum ii păcălești pe oameni. Scrii un text cu ceva cuvinte in forma arhaica, pui semnătura lui Eminescu si gata! Ia uite cum zicea acu 100 si ceva de ani Eminescu un text care culmea, se potrivește si astăzi”:

Pe Facebook circulă un text fals atribuit lui Eminescu pentru a demonstra cum nu a evoluat școala de atunci până acum.

Radu Vasile: „Cum ii pacalesti pe oameni
Scrii un text cu ceva cuvinte in forma arhaica, pui semnatura lui Eminescu si gata!

Radu Vasile: „Cum ii păcălești pe oameni. Scrii un text cu ceva cuvinte in forma arhaica, pui semnătura lui Eminescu si gata! Ia uite cum zicea acu 100 si ceva de ani Eminescu un text care culmea, se potrivește si astăzi”: 1

Ia uite cum zicea acu 100 si ceva de ani Eminescu un text care culmea, se potriveste si astazi:

”Copiii români sunt încărcaţi cu materii atât de multe şi atât de diverse, încât nici profesorii, nici şcolarii nu se pot orienta în capetele lor. Aceşti copii nu învaţă nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu şi judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila şi scârba copilului de carte.

La acest rezultat au ajuns aproape toate şcoalele la noi. Vezi tineri care au învăţat latineşte, greceşte, istoria universală, logică şi psihologie, ştiinţe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul şi… cu toate astea, nu ştiu a scrie o frază corectă, iar a doua zi după ce au părăsit şcoala au uitat tot…” Eminescu.

Problema e ca pe vremea lui Eminescu nu exista Bacalaureat, sau nu in forma in care se face astazi.
Acesta a fost introdus in 1925 de catre Constantin Anghelescu, ministrul invatamantului de atunci.
In vremea lui Eminescu, nici nu prea existau scoli.

Reformele invatamantului in Romania incep pe la 1864 si se creaza un avant puternic in 1880, odata cu aparitia lui Spiru Haret.
Cu toate astea, existau mari diferente intre scolile rurale si cele urbane.

Mai mult, scolile pe vremea respectiva erau specializate, scotand ceea ce era nevoie in comunitate, de aici si diferentele intre scolile rurale si cele urbane.
Materiile, la vremea respectiva, nu erau nici de cum multe, pentru ca nici nu se stiau multe.
Se facea latina, greaca, gramatica, matematici (unde era cazu), stiinte naturale si inca cateva simple.

Se punea mare accent pe gramatici, pe scris si citit.
Nici de cum nu se studia logica la vremea respectiva, la nivel de liceu.

Desi studiata inca din antichitate, de la aristotel si altii, logica devine subiect de studiu aparte, de la 1890 in coace.
Nu mai vorbim de alte concepte moderne amestecate in textul respectiv care nu existau bine conturate in vremea lui Eminescu.

Psihologia devine materie de studiu mult mai tarziu, deoarece psihologia in sine apare ca subiect cam de pe la 1850 si prinde avant in 1900 odata cu Freud.
Asa ca saracii copii nu prea aveau ce sa studieze la psihologie in acei ani.
Ce e mai interesant e ca textul asta este aruncat pe net ca raspuns la diverse postari despre scoala, taman de niste oameni care se cred inteligenti si superiori tare.
Hai fiti destepti si ganditi critic.
drd. Vasile… Radu VASILE”.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850,Botoșani, Moldova – d. 15 iunie 1889, București, Regatul României) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.