Cu mască sau fără mască? Emilia: „Astăzi am fost nevoită sa călătoresc cu un tren CFR. Aproape niciun om nu purta mască. Am rugat frumos pe cei de lângă mine să își pună măștile și nu m-au băgat în seamă. (ba chiar unul și-a deschis și o bere în fața mea). Am sunat la politie și …”

În aceste zile este foarte greu pentru cei care vor să respecte regulile anti-coronavirus. Numărul mare de infectări zilnice îi sperie doar pe ei. Restul s-au obișnuit deja fără mască.

Emilia Alexandra: „Cu mască sau fără mască? Asta-i întrebarea, nu?
Astăzi am fost nevoită sa călătoresc cu un tren CFR, plin de oameni normal. Tot astăzi am observat că aproape niciun om nu purta mască. Am rugat frumos pe cei de lângă mine să își pună măștile și nu m-au băgat în seamă (ba chiar unul și-a deschis și o bere în fața mea). Am sunat la politie și a fost trimis un echipaj. Am crezut că totul o să se rezolve, dar nicidecum.

Cu mască sau fără mască? Emilia: „Astăzi am fost nevoită sa călătoresc cu un tren CFR. Aproape niciun om nu purta mască. Am rugat frumos pe cei de lângă mine să își pună măștile și nu m-au băgat în seamă. (ba chiar unul și-a deschis și o bere în fața mea). Am sunat la politie și ...” 1

Ce s-a întâmplat când poliția a intrat în tren?
Unii și-au pus măștile rapid, dar alții stăteau bine mersi pe lângă echipaj cu măștile sub nas sau chiar fără ele.

Echipajul de poliție le-a zis oamenilor sa își pună măștile și au coborât un singur om din tren care nu voia sa își pună masca (numai asa probabil de imagine, să nu pot zice eu ca nu au făcut chiar nimic).

Ce s-a întâmplat după ce poliția a coborât din tren?
Cum au coborât polițiștii din tren, hop oamenii și-au dat măștile jos, dar de data asta am primit și o grămadă de comentarii negative, o mulțime de opinii că de ce ei sunt îndreptățiți să nu poarte măști și o grămadă de degete îndreptate spre mine când toată lumea a întrebat cine a chemat poliția, că ce, pentru așa ceva se cheamă poliția?

Ei bine altceva chiar nu am știut ce să fac. Și îmi pare rău să constat ca nici măcar poliția, la un lucru atât de simplu precum purtatul măștii într-un spațiu închis (obligatoriu prin lege), nu reușește să își facă ajutorul vizibil.

Cu ce am rămas după această experientă?
Cu o grămadă de oameni care tușeau lângă mine și nu își purtau măștile în acest tren.

Cu o sinceră dezamăgire și o profundă frică de ce o să ne aștepte dacă mai continuam așa.
Cu o mulțime de întrebari din ce în ce mai arzătoare: “Cui să ii cer ajutor în caz de nevoie?”, ” Pe cine pot să mă bazez în țară asta?”, “De ce aproape nimeni nu vrea să respecte ce trebuie respectat în această perioadă de pandemie?”, ” De ce acești oameni care nu își poartă măștile se comportă ca și cum ar ști tot sau ca și cum ar fi invincibili la COVID?”.

Ce îmi zic cunoștințele care au aflat de întâmplarea asta?
Ca nu am ce să fac, să stau acolo în banca mea și aia e. Pentru ce să îmi bat gura? Să nu zic nimic și gata, să am grijă să nu vină după mine cineva și sa îmi facă rău. Important e să nu iau virusul și să am grijă de mine. Și cum să am grijă de mine când cei lângă care mă aflu nu respectă atât de vizibil 2 din cele 3 reguli sfinte în lupta cu virusul–purtatul măștii, distanțarea socială și spălatul cât de des al mâinilor.

Totul e roz și frumos până când Doamne feri se infectează unul din ăștia care face scandal că nu poartă mască și apoi merge târâș la spital să primească ajutor, să îl salveze cineva.
Cuvântul ” PREVENIRE” chiar nu reprezintă nimic la noi în țară?”

Masca este obligatorie și în mașina personală, ce să mai vorbim de tren. Raed Arafat citat de Digi 24: „Dacă iei vecinul cu tine sau dacă iei pe cineva cu care nu stai de regulă în același loc, în apartament, în casă, în mașină trebuie purtată mască.

Asta întotdeauna să fie înțeles, și în mașină trebuie purtată masca, dacă persoanele din mașină nu sunt întotdeauna împreună și chiar lăsate geamurile un pic deschise pentru aerisire, este un lucru care este bine să se obișnuiască cu el lumea, dacă în mașină sunt pasageri care nu stau împreună de regulă”