Ramona: „Am fost în vacanță în Italia … dezbaterea momentului în Italia e dacă se deschid școlile, nu dacă se dă drumul la cârciumi și dacă poți să faci nunți și cumetrii și ai voie să dansezi în cluburi…Masca se poartă în toate mijloacele de transport, de la autobuze până la bărci și feriboturi, chiar dacă stai afară, pe punte. Se poartă pe bune, peste nas și gură, nu la mișto, ca la noi. Începând cu …”

(Last Updated On: August 1, 2020)

Jurnalista Ramona Avramescu povestește cum tratează Italia pandemia, unde a fost în vacanță, în comparație cu România.

Ramona Avramescu: „Am fost în vacanță în Italia, ca să nu trebuiască s-o faci tu (nici nu mai poți).
Când mi-a venit ideea să încerc o minivacanță în Ischia, Italia înregistra în jur de 100-120 de cazuri de Covid pe zi. Cam câte începuseră să fie raportate la noi doar în București. Numai că Italia are 60 de milioane de locuitori, nu 2 milioane.

Ramona: „Am fost în vacanță în Italia ... dezbaterea momentului în Italia e dacă se deschid școlile, nu dacă se dă drumul la cârciumi și dacă poți să faci nunți și cumetrii și ai voie să dansezi în cluburi...Masca se poartă în toate mijloacele de transport, de la autobuze până la bărci și feriboturi, chiar dacă stai afară, pe punte. Se poartă pe bune, peste nas și gură, nu la mișto, ca la noi. Începând cu ...” 1

Acest raport arăta clar că era mult mai mare riscul să mă infectez la Mega sau în 301 decât în golful Napoli, așa că am luat decizia fără să clipesc. M-am enervat chiar că nu m-am gîndit mai devreme, pe măsură ce țară după țară restricționa accesul pentru români.

Am luat biletele de avion cu emoții, marți seară pentru joi. Vineri, la nici 24 de ore după ce aterizaserăm în Italia, Roberto Speranza, ministrul Sănătății (ce nume de purtat într-o pandemie!) a semnat ordinul care impune 14 zile de carantină pentru oricine vine din România sau Bulgaria.

Am citit știrea pe plajă, după o baie in marea perfect de albastră și fără urme de alge și ne-am simțit ca doi evadați din Saigon agățați de ultimul elicopter american. Dar dincolo de nevoia noastră acută de vacanță după lucrat la știri de la începutul pandemiei (și de calmare a anxietății mele că nu voi mai ajunge niciodată în Italia, recunosc), ne-a mânat în Ischia și o curiozitate pur jurnalistică: cum au ajuns italienii, despre care clișeele spun că sunt la fel de dezordonați și neserioși în respectarea regulilor ca noi, de la peste 6500 de cazuri pe zi în martie la nici 200 în iulie? În timp ce noi, care am pornit ca favoriți de data asta, am sărit de o mie?

Ei bine, prima impresie, când lumea de pe feribot s-a îmbulzit să coboare în Ischia Porto fără mare băgare de seamă la distanțare, cam la fel cum se coboară din 41 la Crângași, a fost că ceva e putred: păi și la ăștia e la fel ca la noi, ei de ce nu se infectează? Eu am oroare de conspirații, dar cred în teoria că diavolul se ascunde în detalii, așa că am început să mă uit după ele. Eccoli qui:

⏺ Masca se poartă în toate mijloacele de transport, de la autobuze până la bărci și feriboturi, chiar dacă stai afară, pe punte. Se poartă pe bune, peste nas și gură, nu la mișto, ca la noi. Începând cu șoferii de autobuz și personalul de pe bărci, care sunt responsabili și să te atenționeze și să te dea jos dacă nu ai mască sau nu o porți corect. Da, au și ei nervoșii lor: într-o zi, un domn cu puternic accent napoletan s-a urcat în autobuz fără mască și nu părea să se grăbească să și-o pună. Șoferul a refuzat să plece din stație până nu l-a văzut cu masca pe față. Nu am văzut o astfel de scenă în vreun autobuz din București, deși le folosesc frecvent. Dar stai, în București nu am văzut nici un șofer de autobuz cu mască. Nu, nici în Ischia nu e aer condiționat în autobuze și e mai cald ca la noi.

⏺ Pe plajă, în restaurante și în hoteluri igiena e impecabilă. Pasquale, la a cărui terasă de pe plajă mâncam la prânz, schimba chiar și pernele de pe scaune după fiecare client, nu doar fețele de masă. Manuele dezinfecta imediat șezlongurile și umbrelele după fiecare turist care pleca răpus de soare, chiar dacă nu mai venea nimeni. Când am cerut un upgrade de cameră la hotel, Michele ne-a întrebat dacă suntem siguri, deși ar fi câștigat pe loc niște bani în plus. Dar ar fi însemnat că trebuie să dezinfecteze prima cameră după noi, deși lăsaserăm doar bagajele la ușă și nu atinseserăm nimic. Micul dejun era cu bufet suedez, dar nu te puteai servi singur. Fiica adolescentă a lui Michele, care ajuta la bucătărie, îți dădea ce voiai din spatele unui panou de plexiglas, după ce te ruga respectuos, dar ferm, să îți pui masca, chiar dacă masa ta era afară, pe terasă. Este dezinfectant peste tot, cam din 2 în 2 metri: la intrarea în restaurante, pe terase, pe plajă, la dușuri, la piscină, la vestiare, în magazine și hoteluri.

⏺ Pe nici o plajă, terasă sau în vreun restaurant nu e muzică. Deloc. Nici pe chill și ambiental, nici de club, nici de festival. Nici sârbe sau hore, nici manele, nici concerte sau paranghelii snoabe de hipsteri. Oroare, știu, cum dracu să te relaxezi și să te simți bine?! Păi se aude marea, câțiva copii au cântat împreună într-o zi după ce au ieșit din apă, gagicile râd, tipii comentează animat ultimul meci al lui Napoli. E suficient și de 10 ori mai mișto decât orice playlist de radio.

⏺ Am deschis televizorul doar de 2 ori, 10 minute, dar am mai citit ziare și am înțeles că dezbaterea momentului în Italia e dacă se deschid școlile, nu dacă se dă drumul la cârciumi și dacă poți să faci nunți și cumetrii și ai voie să dansezi în cluburi. Răspunsul e da, se deschid școlile la 14 septembrie, a explicat ministra dell’istruzione în Parlament. S-au decis și măsurile: elevii vor sta singuri în bănci, li se va lua temperatura acasă, nu la școală, vor primi zilnic măști gratuite, profesorii și personalul nedidactic vor fi testați gratuit la începutul anului școlar. Da, încă sunt îngrijorări dacă toate astea vor fi suficiente, ele se discută.

⏺ Se fac controale. Nu am văzut mașini de carabinieri cu sirenele pornite, nici funcționari verificând hârtii, doar doi polițiști municipali (unul arăta ca într-un film de Sorrentino, oh) patrulând discret pe plajă în zilele de week-end, când a fost mai aglomerat. N-au făcut demonstrații de forță, dar toată lumea era conștientă că sunt acolo. Doamna Pina, la al cărei restaurant am mâncat aproape în fiecare seară, pentru că avea o vedere senzațională la golful Maronti, s-a repezit să își pună masca când am chemat-o să îi cerem sfatul despre cel mai scurt drum către Forio, deși eram pe terasă. Dar guvernatorul Campaniei tocmai dăduse un ordin că personalul trebuie să poarte mască și pe terase, iar ea nu voia să i se închidă restaurantul, chiar dacă era aproape miezul nopții și era foarte puțin probabil să afle cineva că ne-a răspuns la întrebare fără mască.

⏺ În loc de concluzie, las aici comentariul lui Pasquale, care m-a emoționat cel mai mult în toată săptămâna petrecută în Ischia:
,,Am 70 de ani, dar nu îmi e frică de Covid, sunt bărbat. Am plâns în viața mea doar de 3 ori. O dată de durere, când a murit mama. Și de două ori de fericire: când l-am văzut prima dată pe Maradona jucând la Napoli și când am redeschis resturantul, după lockdown’’ (Poza e ca să nu uit de ce merită să te întorci mereu în Italia)”

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca autoritatile italiene au anuntat prelungirea cu pana la zece zile a masurilor privind conditiile de intrare pe teritoriul republicii pentru persoanele care vin din Romania, masuri valabile initial pana la data de 31 iulie, informează ziare.com.