În România Nu. Ministerului Educaţiei din Italia: Directorii de şcoli răspund penal pentru elevii care se îmbolnăvesc de coronavirus

Italia pasează la directori responsabilitatea infectărilor cu coronavirus în școli. În România, responsabilitatea este a părinților, nu răspunde nicio autoritate a statului. La noi, există riscul ca măsurile anti-coronavirus să nu fie luate de directori, care nu pățesc ceva și care o să iasă la explicații ridincând din umeri dând vina pe părinți.

”Directorii de şcoli din Italia răspund penal pentru elevii care se îmbolnăvesc de coronavirus. La primul caz de coronavirus depistat în şcoală, toată clasa intră în carantină”, anunţă o circulară a Ministerului Educaţiei din Italia, informează gazetaromaneasca.com.

În România Nu. Ministerului Educaţiei din Italia: Directorii de şcoli răspund penal pentru elevii care se îmbolnăvesc de coronavirus 1

Elevii din Italia se vor întoarce în clase peste aproape săptămâni, cu bănci individuale, mai puţini la număr şi cu masca pe faţă. Ei stiu că trebuie să respecte distanţa socială şi să-şi dezinfecteze mâinile des. Presiunea este mare pentru că la primul caz de coronavirus depistat în şcoală, toată clasa intră în carantină, anunţă o circulară a Ministerului Educaţiei.

Mai mult, directorii de şcoală sunt responsabili cu prevenirea infecţiei în instituţia pe care o conduc. În cazul izbucnirii unui focar, autorităţile pot deschide o anchetă penală în şcoală.

Mirella Guţă, directoarea Şcolii Giudice Rosario Livatino din localitatea Roccalumera, Regiunea Sicilia, singurul director de şcoală de naţionalitate română din Peninsulă, a vorbit pentru Mediafax despre responsabilitatea cadrelor didactice faţă de elevi, în contextul pandemiei de coronavirus.

”La rândul nostru trăim o situaţie în care te zbaţi ca să reuşeşti totul însă nu depinde numai de noi,” a spus Mirella Guţă.

”Părinţii cred, însă, că dascălii îi pot proteja pe elevi de infectarea cu noul coronavirus, este de părere Chirichiţa Nedelea, mamă a doi elevi de la o şcoală din Roma. ”Noi ne bazăm pe statul la distanţă văzând că sunt monobănci şi pe atenţia învăţătorilor, ca şi până acum am avut încredere în ei.”

În schimb, Guvernul spaniol încearcă o nouă abordare pentru a controla focarele de COVID care au izbucnit în ultimele săptămâni. O uriaşă campanie de testare care se bazează şi pe voluntari, dar şi pe cetăţeni aleşi aleatoriu.

Antonio Zapatero, secretar pe probleme de sănătate: „Motivul principal pentru care facem asta e că în aceste regiuni ale Madridului am avut un număr mai mare de cazuri. Şi acum ştim că numărul bolnavilor creşte la categoria de vârstă 15-49 de ani.”

Media de vârstă a celor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns, în Spania, la 38 de ani. 60% dintre cazuri nu au simptome sau manifestă forme foarte slabe ale bolii. Poate fi unul dintre motivele pentru care spitalizările şi decesele sunt încă la un nivel scăzut. Dar unii localnici preferă să nu rişte.