Dosar penal în cazul tinerei care a plecat infectată la mare. După eforturi şi rugăminţi, fata a fost convinsă să meargă la spital

O familie de inconștienți din Vaslui este cercetată de polițiști într-un dosar privind săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Fiica, infectată cu coronavirus, a plecat la mare. Tatăl a plecat cu ambulanța, ca o mașină personală, după fată la mare. La întoarcere s-au dus direct acasă în loc să meargă la spital.

”Cercetările se desfăşoară in rem sub coordonarea Procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă, potrivit adevarul.ro.

Dosar penal în cazul tinerei care a plecat infectată la mare. După eforturi şi rugăminţi, fata a fost convinsă să meargă la spital 1

Anchetatorii trebuie să desluşească o serie de nelămuriri pe care autorităţile încă nu le-au clarificat până la această dată. În primul rând, dacă tatăl adolescentei, ambulanţier în cadrul Serviciului de Ambulanţă Vaslui, a primit permisiunea DSP de a a efectua deplasarea la Costineşti, în condiţiile în care era contact direct cu fiica sa, confirmată COVID-19.

Esenţial în ecuaţia anchetei este să se stabilească şi cum a fost posibil ca un pacient confirmat COVID-19 să fenteze circuitul legal, ajungând la domiciliu fără o evaluare medicală şi fără acordul medicului.

Potrivit unor surse, tatăl adolescentei ar fi asigurat medicul epidemiolog din cadrul DSP Vaslui că îşi va prezenta fiica la Spitalul Municipal Elena Beldiman Bârlad, de îndată ce se va întoarce de pe litoral. Acest lucru nu s-a întâmplat, tatăl ducându-şi fiica direct acasă.

Mai grav este că timp de câteva zile DSP Vaslui nu a reuşit să ia legătura cu familia adolescentei care a primit confirmarea că este infectată cu virusul SARS-CoV-2 în data de 3 august. Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a precizat că a reuşit să contacteze, într-un final, familia adolescentei şi să o convingă să îşi transporte fiica la spital pentru o evaluare medicală.

„Ancheta epidemiologică continuă. A fost contactată mama adolescentei de către medicul epidemiolog şi de către inspectorii DSP. I s-a explicat importanţa prezentării, pentru evaluare, într-o unitate medicală de specialitate. Mama a înţeles şi urmează ca adolescenta să fie transportată pentru evaluare la spitalul din municipiul Bârlad”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Vă reamintim că, după confirmarea primului caz COVID-19 în grupul adolescenţilor plecaţi pe litoral în urma petrecerii organizată de familia unui poliţist din Vaslui cu ocazia aniversării majoratului fiicei, autorităţile sanitare au decis să-i aducă în regim de urgenţă înapoi în judeţ.

Începând cu 4 august, au fost organizate mai multe transporturi pentru a aduce grupul de 30 de tineri de pe litoral. Spre deosebire de fiica ambulanţierului, adusă acasă de către tată cu o ambulanţă a SAJ Vaslui, ceilalţi adolescenţi au fost aduşi cu o autospecială, tip microbuz, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Primii 17, printre care mai mulţi prezentau semne de boală, au fost transportaţi direct la spitalul din Bârlad, fiind internaţi în saloanele alocate pacienţilor cu suspiciune COVID-19. Au fost evaluaţi şi testaţi, iar în urma prelucrării probelor, zece dintre ei au fost depistaţi pozitiv. Pentru toţi zece, medicii au dispus menţinerea internării în spital. Ceilalţi şapte tineri, care au avut rezultate negative, au plecat acasă.