Andrei Caramitru: „ Taxele pe munca trebuie masiv scăzute.  Va explic simplu. Eu angajez aici și in străinătate exact oamenii din clasa medie+. Vorbim de salarii de 2-4000 EUR net pe lună…NU are sens sa angajezi in România. E mai bine sa se mute oamenii buni in filialele din străinătate: * dacă plătesc pe cineva 3000 de EUR net in Romania, costul meu e de 6000 de EUR pe luna. e enorm și imposibil. Pentru că 50% la suta merge la stat.  Dacă plătesc pe același om 4000 de EUR in Olanda sau Elvetia, costul meu e de doar …”

Nici un Guvern nu îndrăznește să taie taxele pe muncă, cele mai mari din Europa. Ar rămâne fără bani pentru pensiile speciale.

Andrei Caramitru: „Presa scrie ieri și azi mult despre taxe pe munca. Iancu Guda și cam toți experții susțin asta vocal. E bine. Va spun ceva simplu – dacă nu se reduc, NICIODATĂ nu vom opri exodul spre diaspora și NICIODATĂ nu vom putea avea un standard de viața european.

Andrei Caramitru: „ Taxele pe munca trebuie masiv scăzute.  Va explic simplu. Eu angajez aici și in străinătate exact oamenii din clasa medie+. Vorbim de salarii de 2-4000 EUR net pe lună...NU are sens sa angajezi in România. E mai bine sa se mute oamenii buni in filialele din străinătate: * dacă plătesc pe cineva 3000 de EUR net in Romania, costul meu e de 6000 de EUR pe luna. e enorm și imposibil. Pentru că 50% la suta merge la stat.  Dacă plătesc pe același om 4000 de EUR in Olanda sau Elvetia, costul meu e de doar ...” 1

Va explic simplu. Eu angajez aici și in străinătate exact oamenii din clasa medie+. Vorbim de salarii de 2-4000 EUR net pe lună. La nivele astea (care ar trebui sa fie ținta pentru România in câțiva ani), NU are sens sa angajezi in România. E mai bine sa se mute oamenii buni in filialele din străinătate:
* dacă plătesc pe cineva 3000 de EUR net in Romania, costul meu e de 6000 de EUR pe luna. e enorm și imposibil. Pentru că 50% la suta merge la stat

* Dacă plătesc pe același om 4000 de EUR in Olanda sau Elvetia, costul meu e de doar 5000 de EUR. Deci ma costa pe mine mai putin și angajatul câștiga mai mult. Și sta intr-o țara civilizata.

Este o imensa nebunie. Taxele pe munca trebuie masiv scăzute. Cum finanțezi așa ceva Insa? Sigur trebuie tăiate costurile cu personalul la stat, însă efectul nu e suficient pentru ca diferența de bani trebuie investita in drumuri, spitale etc. Singura posibilitate este – da – sa CREȘTI alte taxe care acum sunt prea mici. Practic reajustăm la niște nivele normale așa cum sunt in toate țările. In special strebuie crescute:

* taxa pe dividende. E mult mult prea mica. Se poate lejer dubla. asta încurajează sa reinvestesti profitul, nu sa îl scoți. E esențial

* Taxa pe profit. Poți creste cu 5% fără probleme, tot suntem competitivi

* Zero portite legale. Orice venit personal e venit și se taxează la fel. Pfa, pensii. Nu contează. Totul la fel, inclusiv sănătate etc. Toată lumea – toată – sa plăteasca sănătatea cu un cost mic gen 30-40 lei pe luna penti toți (inclusiv copiii, pensionarii, cei pe ajutoare sociale)

* ANAF digitalizat. Zero toleranta pentru evaziune fiscală in special pe TVA
* Taxa pe proprietați. E cea mai mica din Europa. Dublata la toți; de 4x mai mare pentru proprietatile de lux (dacă ai avere imobiliară de peste 200’000 EUR de exemplu)

Cât timp nu facem asta – țara nu se va dezvolta in mod real. E matematic imposibil. Toți cei cu potențial mare vor pleca – pentru ca diferența de salarii cu vestul este dublata de diferența de taxe. Nu se poate”.

Cea mai mare pensie medie din structurile speciale o castiga fostii aviatori, care au o indemnizatie lunara medie de 9.177 delei (2.200 de euro), potrivit datelor din decembrie ale CaseiNationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale(CNPAS), anunță Ziarul Financiar.

Pe locul doi in topul castigurilor la pensie se afla magistratii, care incaseaza lunar dupa pensionare 8.589 de lei(2.050 de euro).