Andrei Caramitru: „ Despre Belarus. Urmăresc live ce se întâmpla acolo. E istoric. 1. Toți sunt pe strada. Tineri, bătrâni, muncitori și intelectuali. Toate masinile claxonează ca semn al protestului și blochează bulevardele ca sa nu treacă trupele speciale. Toți cei din clădiri striga de la balcoane pentru revoluție. Nu cred ca mai e cineva acolo sa îl susțină pe Lukashenka 2. Nu le este deloc teama, se …”

În aceste zile, sistemul din Belarus se prăbușește. Ca la noi (1989, 10 august 2019), forțele de ordine acționează brutal împotriva cetățenilor.

Andrei Caramitru: „Despre Belarus.
Urmăresc live ce se întâmpla acolo. E istoric. Va sugerez canalul Telegram Nexta al opoziției (are 1.6 milioane de urmaritori). E cea mai buna sursa posibila și singura care scapa de cenzura de acolo.

Andrei Caramitru: „ Despre Belarus.  Urmăresc live ce se întâmpla acolo. E istoric. 1. Toți sunt pe strada. Tineri, bătrâni, muncitori și intelectuali. Toate masinile claxonează ca semn al protestului și blochează bulevardele ca sa nu treacă trupele speciale. Toți cei din clădiri striga de la balcoane pentru revoluție. Nu cred ca mai e cineva acolo sa îl susțină pe Lukashenka 2. Nu le este deloc teama, se ...” 1

Senzația când te uiți la imagini și la știri este de întoarcere in timp. Zilele revoluției din 89 de la noi. Ce se întâmpla – concret – acolo acum?

1. Toți sunt pe strada. Tineri, bătrâni, muncitori și intelectuali. Toate masinile claxonează ca semn al protestului și blochează bulevardele ca sa nu treacă trupele speciale. Toți cei din clădiri striga de la balcoane pentru revoluție. Nu cred ca mai e cineva acolo sa îl susțină pe Lukashenka
2. Nu le este deloc teama, se filmează și apar public protestând (oameni normali, femei și barbati) – deși forțele de represiune au arestat peste 6000 de oameni in 3 zile, au omorât inclusiv prin împușcare protestatari și au bătut cumplit sute de oameni. Vezi bucuria, euforia aia pe care o aveam și noi când era revoluția pe străzi, chit ca se murea in jur.
3. Sunt zeci de filmulețe cu membrii ai fortelor armate sau de jandarmi care își dau foc uniformei. Și au curajul sa își dezvăluie identitatea. Deja nu mai exista frica acolo.

4. Au închis Internetul primele 2-3 zile dar ieri nu au mai reușit. Cineva probabil a refuzat sa execute ordinul. Semn foarte rău pentru putere.

Când se ajunge la așa situație – nici un regim nu mai poate supraviețui. Nu mai au ce face – arestează și împușca toată populația? Cum și cu ce forte de represiune? Întregul sistem de putere își pune acum probabil întrebări – de ce sa îl mai susținem pe Lukashenka? Nu mai bine găsim o soluție ca sa supravietuim cu totii? Fix ce s-a întâmplat și la revoluția noastră după câteva zile.

Problema însă e foarte complexa la nivel geopolitic. Toți – americanii, europenii, rușii – erau confortabili cu situația existenta. Belarus era un buffer, o zona tampon, între forțele armate NATO (țările baltice și Polonia) și Rusia. De asta a rezistat atât Lukashenka. Acum însă totul e deschis.
* Occidentul nu își poate permite sa nu facă nimic și sa continue sa îl accepte pe Lukashenka sau sa ii lase pe ruși sa intre în Belarus și sa avanseze cu trupele pana la frontiera NATO.
* Rusia nu își poate permite sa lase ca Belarus sa meargă spre occident – și de fapt se bucura pentru ca Vestul nu mai are cum sa aibă relații ok cu Lukashenka după represiunea asta și furtul brutal al alegerilor. Dar evident le e frica de un scenariu ca in Ucraina
* Economia de acolo depinde 100% de relațiile și subvențiile venite de la ruși. Deci nu prea se pot deconecta de Kremlin fără o infuzie uriașă de bani vestici și de trupe / garanții de securitate
* Nu e deloc simpla situația și tot echilibrul este destabilizat. In situații de astea – poate apărea un conflict acolo mare de tot. E prea strategica țara.

Eu sper ca cei din Belarus sa fie lăsați in pace. Sa îl dea jos pe Lukashenka, sa facă alegeri libere, si sa decida ei ce vor sa facă cu țara lor. Însă nu cred ca rusii ii vor lasa. Deci va fi greu pentru ei. Le urez multa forța si curaj. Și noi am trecut prin toți pașii ăștia, a durat multi ani și încă nu am reușit nici jumătate. Dar suntem de o mie de ori mai bine decât eram in Noiembrie 1989. Le urez si lor un parcurs spre occident. 🙏💪”

Radu Ghelmez: „ok, am decis (cu greu) sa nu va asasinez cu twitturi de ieri din Belarus, ca sunt multe misto si sunt foarte tentat sa le postez pe toate. O sa le insir mai jos in comments, intrati si vedeti de ce zic eu ca e gata.

Andrei Caramitru: „ Despre Belarus.  Urmăresc live ce se întâmpla acolo. E istoric. 1. Toți sunt pe strada. Tineri, bătrâni, muncitori și intelectuali. Toate masinile claxonează ca semn al protestului și blochează bulevardele ca sa nu treacă trupele speciale. Toți cei din clădiri striga de la balcoane pentru revoluție. Nu cred ca mai e cineva acolo sa îl susțină pe Lukashenka 2. Nu le este deloc teama, se ...” 2

nu ma pot abtine totusi sa postez poza asta, este imaginea mea favorita din toata aceasta criza de pana acum. E de ieri; v-am povestit ca femeile au iesit in mai toate orasele imbracate in alb si cu flori in mana pentru a protesta impotriva violentei. E din Lida, un oras de langa Minsk cu vreo suta de mii de locuitori.

ignorand violenta oribila, arestarile masive si intreg spectrul de amenintari pe care il poate aduce KGB in viata lor, femeile astea sase au iesit, ele sase, cu flori in mana sa protesteze in orasul lor. Zicea cineva ieri cand am pus clipul cu protestul echivalent din Minsk ca sunt putine (in Minsk). Ei bine, in Lida au fost si mai putine, au fost sase si, tocmai ca au iesit femeile astea sase in strada mi se pare mai impresionant si mai decisiv decat daca ieseau toti oamenii din oras.

uitati-va si voi o secunda macar la femeile astea si apoi spuneti-mi din nou ca noi, romanii, suntem napastuiti de soarta si ca nu putem, ca e imposibil sa facem din tara noastra, asa cum e ea acuma, cu bunele si cu relele ei, o tara mai curata, mai echitabila si mai prospera. Uitati-va la ele si explicati-mi din nou cum totul e pierdut, mafia politica a castigat si emigrarea e singura solutie”.

Hotnews anunță că de duminică și până miercuri, timp de peste 60 de ore, o mulțime de site-uri internaționale și locale nu au putut fi accesibile în Belarus decât foarte puțin timp, din cauză că statul ex-sovietic a acționat pentru a bloca protestele pro-democrație. Lukașenko a dat vina pe un atac informatic din afară, dar foarte puțini l-au crezut. Chiar și cu internetul redus la minim, oamenii au putut comunica și au trimis în străinătate clipuri cu ce se întâmplă în Belarus, folosindu-se mai ales de aplicația Telegram și de un canal extrem de popular din acestă aplicație, Nexta.