Andrei Caramitru: „Ce ne spun cifrele despre evolutia covid? O veste buna și una mai puțin bună”

Andrei Caramitru prezintă evoluția coronavirusului în perioada următoare bazându-se pe ipotezele unor specialiști străini.

Andrei Caramitru: „Ce ne spun cifrele despre evolutia covid? O veste buna și una mai puțin bună.

Urmăresc atent câțiva specialiști care analizează datele. In special pe Michael Levitt (premiul Nobel in Chimie) și Youyang Gu (autorul modelului MIT care estimează cel mai bine pana acum evolutia covid). La ce concluzii au ajuns ei?

Andrei Caramitru: „Ce ne spun cifrele despre evolutia covid? O veste buna și una mai puțin bună” 1

* Când o comunitate ajunge la un grad de infectare reală (nu doar cei testați ci toți, inclusiv asimptomaticii) de 15-20%, numărul de infectați zilnic începe sa scadă mult, pana la un nivel acceptabil și nu mai explodează iar in sus
* Cifra poate fi mai mică (de exemplu 10% cât e in Geneva) sau mult mai mare, spre 50% (de exemplu Bergamo sau cartierul Queens in New York). Totul depinde dacă populația menține minime reguli și dacă NU exista situatii de răspândire masiva (spectacole in interior, meciuri de sport cu public mare, transport in comun înghesuit și fără măști, restaurante deschise in interior).
* Se vede clar asta in toate țările acum. In regiunile unde a fost o rata de infectare mare in Martie/Aprilie/Mai cifrele sunt mici acum și invers (si la noi vedem asta : in Suceava nu exista nici o explozie de cazuri acum; in schimb dezastrul vine din Sud unde nu au fost aproape deloc cazuri in Martie-Mai).

E de bine asta sau nu?
* E de bine pentru ca înseamnă ca cel mai probabil NU va mai creste exponențial infectarea zilnică. Probabil rămânem in platou de 1200-1500 cazuri încă cateva săptămâni și după, sper, va începe sa scadă (palierul înseamnă ca noi focare cresc – de exemplu Vaslui – și compensează focarele care scad pentru ca au ajuns la pragul de 20% – de exemplu Argeș). Atenție însă. Cum gradul de infectare este încă relativ redus – dacă apar focare mari in paralel cifrele pot sari lejer de 2000 de cazuri pe zi.

* E de bine pentru ca înseamnă ca nu are sens sa mai facem o carantina dura ca in Martie/Aprilie. Măsurile actuale sunt suficiente DACĂ sunt și urmate de oameni și dacă poliția își face treaba
* E de bine DACĂ va protejati. Aveți toate șansele ca ceilalți sa fie printre cei 20% infectați și după riscurile pentru voi sa fie mult mai mici
* Un vaccin va funcționa chiar dacă nu e perfect și dacă nu toți îl iau. Pentru ca cei vaccinați vor funcționa fix ca cei 20% imunizați. Asta înseamnă ca – cel mai probabil – o buna parte a anului viitor va fi un an normal pentru noi toți

toți
* Riscul sa ajungem ca in Bergamo exista totuși. Și asta se poate întâmpla dacă deschiderea scolilor este catastrofala pentru răspândire, dacă se deschid restaurantele in interior și – atenție – dacă CCR accepta sesizarea … de Weber.
* Ce e rău? Ca numărul de decese va fi foarte mare. Și se pare ca e inevitabil. Dacă se infectează 20% și 1% din ei mor (o estimare optimista), înseamnă ca in total ar fi 38’000 de morți. Deci nu cred ca scăpăm din păcate cu mai putin de 10-15’000 de decese in total înainte de vaccin. E mult. Singura soluție e sa prevenim atingerea pragului de 20% pana vine vaccinul.

Așa ca – sa fim extrem de atenti acum. Sa nu intram in cei 20% care se vor infecta. Și sa ținem lucrurile cât mai mult sub control pana vine vaccinul. Putem așa salva mii și mii de vieți. Și nu uitați – avem același număr de decese cât cutremurul din 1977 IN FIECARE LUNA. Un cutremur mare pe luna. Protejati-va!

PS: evolutia virusului e in continuare greu de înțeles și analizat. Ce am scris mai sus este ipoteza unor experți de top in analiza de date. Sper sa fie corectă”.

Hotnews anunță că Filipine intenționează să înceapă testele clinice pentru vaccinul rusesc în octombrie, președintele Rodrigo Duterte așteptându-se să fie inoculat în mai 2021, a declarat un purtător de cuvânt prezidențial.