Un Psihiatru explică: De ce mărturia Andreei Esca a generat atâta ură

(Last Updated On: July 27, 2020)

Andreea Esca a avut parte de o porție de ură din partea celor care nu cred că există coronavirusul. Au acuzat-o că a primit bani pentru a spune că este infectată. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat care sunt mecanismele psihice care îi determină pe oameni să aibă reacții extreme.

Gabriel Diaconu, la Digi 24: „Oamenii dezvoltă ură pe derdelușul deziluziei: adică, la începuturi, venea un val și în martie-aprilie urma să învingem Satana; am trecut cu bine de Paște, toată lumea spunea o să trecem bine de asta, pentru că dacă la Paște nu suntem rău, o să fim bine. Și în curând vine 16 august și nu suntem bine. Și după aceea vine toamna și nu suntem bine. Câte vești proaste vrei să primești? Zi după zi, ceas după ceas, pe toate gardurile și pe toate canalele de diseminare a informațiilor?

Un Psihiatru explică: De ce mărturia Andreei Esca a generat atâta ură 1

Și atunci omul își construiește un sentiment dintr-acesta, o răzmeriță – internă, inițial – caută confirmări împrejurul lui, alți oameni care să fie la fel de frustrați ca și el și la un moment dat, în lipsa unei valve autentice – pentru că na, ce-o să faci, o să găsești primul virus și-o să te iei cu el la bătaie? – îți găsești un paratrăsnet emoțional. Și figurile publice sunt paratrăsnete emoționale.

Ni se pare că ele ar trebui cumva să continue să rămână acolo unde le-am pus, pe un norișor, într-un turnuleț de fildeș, într-o formă de țiplă imaculată. Și când vedem că devin oameni, acela e momentul în care începem să-i urâm. Păi, cum adică, îndrăznești, tu, să fii om, să ai și tu familie, să ai și tu lacrimi, să ai și tu durerile tale?! Păi, tu nu ai voie! Tu trebuie să fii cel care îmi spune o poveste în fiecare seară, care îmi aduce meteo etc.

Să știți că oamenii care nu poartă mască sau oamenii care nu respectă regulile nu sunt niște monștri, nu sunt niște demoni și nu sunt, unii dintre ei, niște decervelați care abia așteaptă să omoare în stânga și-n dreapta. Sunt pur și simplu sărmani, ignoranți, analfabeți. Culmea știți care e? Că oamenii ăștia au trăit și înainte în România și nu alerga nimeni cu parul pe stradă după ei, făceau parte din pitorescul României.

Cred că dacă ar fi să avem un pic de curaj, ar merita să schimbăm un pic octava în care ne adresăm acestor oameni, pentru că mulți dintre ei vor să facă un bine semenilor lor și nu știu foarte clar, pentru că o parte din ei protestează față de faptul că există o rasă mecanică centralizată, guvernamentală, care le spune ce să facă.

Regresia asta copilăroasă face ca oamenii în fapt și în drept să caute alte mijloace de a face un pustiu de bine semenilor. Și știți ce se întâmplă, de fapt și de drept? Ajung să redisemineze tot felul de povești din acestea fantasmagorice – de fapt, stai liniștit, că virusul nu există – pentru că ei își imaginează că sunt bine. Sau: de fapt, stai liniștit, că toată povestea asta a fost o făcătură gândită să fie un produs de marketing – din nou, caută să facă un bine.

Și luându-i așa, la o conversație, le observi deznădejdea, deznădejdea lor care spune: de fapt, nu știu cu ce mă lupt, de fapt, mintea mea nu este echipată, m-am săturat, nu știu ce este acela un virus, nu știu cum omoară, moarte, moarte peste tot… și eu? Cu mine cum rămâne?

De aceea e important ca viața de zi cu zi a acestor oameni să nu devină doar această boală”.

Patricia Lorinţiu: „I-am urmărit, amândoi probabil 80+, au venit de braț, au căutat o bancă care nu era udă de roua dimineții, au gasit una iar ea grijulie a șters-o cu șervețele,
Un Psihiatru explică: De ce mărturia Andreei Esca a generat atâta ură 2
s-au așezat și au povestit vreo 15 minute așteptând pe cineva, după care au plecat încetișor iar în tot acest timp au PURTAT MASCĂ, fără să se sufoce sau sa îi deranjeze, iar la varsta lor îmi este greu să cred că nu au afecțiuni cronice. Cam atât”.