Record. România, pentru prima dată pe primul loc în UE la numărul de decese din cauza COVID-19 în ultimele 14 zile, raportat la populație

(Last Updated On: July 29, 2020)

Record negativ pentru România unde se mai dezbate aprins dacă este bine cu mască sau nu.

România se află pentru prima dată pe primul loc în UE la numărul de decese din cauza COVID-19 pe ultimele 14 zile, raportat la populație.

Astfel, țara noastră devansează Suedia, care ocupa anterior prima poziție, potrivit biziday.ro, care citează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), informează digi24.ro.

Record. România, pentru prima dată pe primul loc în UE la numărul de decese din cauza COVID-19 în ultimele 14 zile, raportat la populație 1

Ca număr de cazuri noi de infectare, România este pe locul doi, după Luxemburg.

Potrivit clasamentului ECDC, România înregistrează pe data de 29 iulie 69,4 cazuri noi și 1,6 decese la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile. La numărul de cazuri noi, înaintea României este Luxemburgul, iar pe următoarele două poziții, la mare distanță, sunt Spania și Bulgaria.

La numărul de decese, România este pentru prima dată pe primul loc și este urmată de Suedia și Marea Britanie.

Jurnalista Adela Mohanu: „Am petrecut lockdownul ăla mare în Lombardia. A trecut, epidemia și-a luat partea și lucrurile păreau stabile. Ne-am întors în România. Și e ca în poezia lui Topârceanu cu Acceleratul.
.
Mă întreabă lumea care e diferența, de ce o fi aici valul ăsta, când Europa (cu unele excepții) l-a cam depășit. O comparație justă ar fi una analitică. Să luăm în calcul toți factorii – de risc, decizii politice, demografie, genetica virusului, măsuri de protecție. Dar mă voi referi doar la ceea ce se vede cu ochiul liber. Modelul comportamental al românilor.

Era evident că suntem un popor indisciplinat. În unele cazuri, aș merge până la a spune că neguvernabil. În situația de față, se împletesc nefericit: neîncrederea cronică în autorități, încercarea constantă de a ocoli regulile prestabilite, fala de a fi cel care a reușit să fenteze sistemul. Resorturile psihologice care dau aceste tipare sunt detectabile în trecutul nostru și în felul incompetent – chiar ilegal de multe ori – în care am fost guvernați. Dar nu despre asta e vorba acum. Orice model de comportament poate fi corectat, odată conștientizat. Dar noi suntem prea îndrăgostiți de felul nostru de a fi.
.
Tot aud, în ultimele zile, de ostilizarea populației, prin măsurile exagerate care au fost adoptate timpuriu. Din punctul meu de vedere, măsurile drastice au ținut foarte bine epidemia în frâu, într-o perioadă foarte delicată. Situația era dramatică în țările din vestul Europei, exista o criză acută de echipamente medicale, medicii erau cu totul nepregătiți din punct de vedere al informațiilor despre noul virus, sistemul medical românesc nu făcuse vreodată o simulare de reacție la pandemie, iar mulți români se întorceau acasă, exact din focarele active. Cu alte cuvinte, eram expuși unui foc deschis. Situația este cu totul alta acum – sau ar trebui să fie. Stocurile de echipamente ar trebui să fie pline, a fost timp suficient pentru refacerea circuitelor spitalicești, sistemul a fost reorganizat, există multiple studii pe care medicii români le pot consulta, avem experiență și, în unele cazuri, chiar expertiză. Ce nu avem este disciplină.
.
Epidemia de indisciplină a făcut mereu ravagii în societatea românească. Dar în situații de criză, ca aceasta, daunele pot fi majore. În sine, contestarea autorității e un factor de progres. Dar nu în situații de criză, când masele trebuie să fie controlabile, chiar dacă avem oroare de cuvântul ăsta. Controlabile în sensul siguranței generale și individuale, deși bineînțeles că scepticii vor interpreta asta, denaturând sensul în ”manipulare cu scop obscur”.
.
Într-un fel, e ca la alegeri. Unii dintre noi, care mai încercăm să vedem tabloul general, înțelegând că nu suntem buricul Pământului, nici al Universului și că nimeni nu are niciun plan cu viețile noastre (de altfel destul de dispensabile), va trebui să ducem muncă de convingere cu cei apropiați nouă, care cred contrariul. Cărora li se dă apă la moară de o clasă politică parțial incompetentă, parțial iresponsabilă și cvasigeneral needucată.
.
E obositor, apăsător și durează deja prea mult. Și pare că masa critică, cea care naște reacția în lanț, e în afara bulei noastre. Dar noi ne-am obișnuit cu examenele, în ultimii 30 de ani le-am tot dat. N-avem voie să-l picăm nici pe ăsta”.